‘De Week van de Wervikse Commerse’ is eerste actie van nieuwe voorzitter Steve Dejan

Steve Dejan is zaakvoerder van de bvba Dejan uit de Robert Klingstraat. © MPM
Redactie KW

Steve Dejan (42) is de nieuwe voorzitter van de ondernemersorganisatie Unizo dat met de ‘Week van de Wervikse Commerse’ uitpakt met een nieuwe actie. “Er is een dertigtal deelnemers”, zegt Steve Dejan. “Bedoeling is de mensen lokaal te doen kopen. In het najaar organiseren we Straffen Toebak en we zochten iets voor in het voorjaar.”

Door Erik De Block

De ‘Week van de Wervikse Commerse’ startte donderdag en duurt tot en met volgende week zaterdag. Er is een mooie brochure verspreid en er zijn affiches. “Wie bij vijf verschillende handelaars vijf stempels verzamelt en een rebus kan oplossen, maakt kans om 250 euro te winnen”, aldus Steve Dejan. “Met de WervikPas is er ook elke dag een winnaar van 25 euro. Ons bestuurslid Eline Deblaere stak heel veel tijd in deze actie.”

Nieuw bestuur

Steve Dejan is zaakvoerder van de bvba Dejan uit de Robert Klingstraat. Men doet er aan verkoop van reinigings- en onderhoudsproducten voor wagens. Naast een nieuwe voorzitter in opvolging van Bart Pauwelyn heeft Unizo met Sarah Morlion en Stijn Poot ook nog twee nieuwe bestuursleden. “We kijken voor verjonging en vernieuwing”, aldus Steve. “Nieuwe mensen zorgen voor nieuwe, frisse ideeën.”

Een overschot aan winkels in de tabaksstad is er niet en er is leegstand. Wat onder de inwoners een vaak gehoorde opmerking is. “Die kritiek is er en zal blijven, niettegenstaande we heel veel detailhandel en speciaalzaken hebben”, reageert de nieuwe voorzitter. “We moeten daarop focussen. Daar ligt de toekomst van de Wervikse handel. Dat soort zaken bezorgt de klant extra service en uitleg. Daarvoor komen de mensen en dit moeten we uitspelen. Als er een probleem is, dan kunnen de handelaars hun klanten helpen.”

De Steenakker is momenteel de grootste centrumparking en wordt wellicht in de loop van volgend jaar heraangelegd. “In die periode zal het voor de handelszaken even op de tanden bijten zijn”, zegt Steve Dejan.

“Het parkeerbeleid is bij de inwoners een heikel gespreksonderwerp. Alles staat en valt met de controles op het kortparkeren. Parkeren in onze stad is gratis. Waar Blauwe Zone is, moet de parkeerschijf worden gebruikt.

Controles gebeuren nu door de politie. Het schepencollege is de oefening aan het maken om dat eventueel te laten doen door een ambtenaar of uit te besteden aan een privéfirma, zoals in het naburige Menen. Ik ben voorstander.”

“Al mag het geen heksenjacht te weeg brengen. Er zijn randparkings waar er echt nog ruimte is. Op die randparkings moet de stad dan eventueel fietsen ter beschikking stellen. Het stadsbestuur wil immers het fietsverkeer promoten.”

Bij Unizo is Steve Dejan vroeger al even voorzitter ad interim geweest. Nu gaat hij er dus volledig voor. “Mijn voorganger Bart Pauwelyn gaf op een vergadering aan dat er iemand anders moest komen”, vertelt Steve. “In overleg met mijn echtgenote heb ik bekeken of het allemaal doenbaar is. De motivatie is er in ieder geval.”

Politiek

“Naast de winkels zijn er natuurlijk ook de kmo’s en moeten we bekijken wat we hen als Unizo aan voordelen kunnen bieden. Naar de kleine ondernemingen toe moeten we ons ook als Unizo profileren.”

Steve Dejan was lijstduwer op de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project. “Politiek is een leukbeestje en dat doe ik graag”, klinkt het. “Vanuit mijn politieke engagement als voorzitter van Unizo de kerk in het midden houden, zal geen probleem zijn. Als Unizo-voorzitter ben ik er voor de handelszaken, niet voor de politiek. De stad doet al heel veel. Er zijn starterspremies voor wie een handelszaak op de handels-as begint, er zijn premies voor gevelrenovatie. Er zijn brainstormsessies tussen het stadsbestuur en de handelaars geweest. We moeten onze stad aangenaam en uitnodigend maken.”

De handelszaken hebben het niet gemakkelijk want tegenwoordig wordt veel via het internet besteld. “Daarom zijn een degelijke Facebookpagina en een kleine webshop belangrijk”, aldus de Unizo-voorzitter. “Een paar handelszaken springt al op de trein, maar er moeten er absoluut nog enkele bij komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier