Monnik Giel roept goden op om Wevelgemse winkel te zegenen

Bart Vandelanotte, zaakvoerder van Asian Import, nodigde monnik Giel en een Tibetaanse boeddhistisch meester uit voor een bijzonder ritueel. © SLW
Stefaan Lernout

“Wie hier niet op voorbereid is, zal zich rot schrikken.” De eigenaars van Asian Import kregen hoog bezoek. Monnik Giel en meester Gebshe Lobsang kwamen er een bijzonder ritueel uitvoeren waarbij de goden, de goede en de kwade, opgeroepen worden.

Een niet alledaagse vertoning. Zo verzekerde Bart Vandelanotte, zaakvoerder van Asian Import, vooraf. Hij nodigde Monnik Giel die al een tijdje in het land is, uit. Met de monnik kwam ook meester Gebshe Lobsang. Die laatste is doctor in de Boeddhistische leer in Californië. Binnen de leer is het een uitzonderlijk iemand, de eigenaars van de winkel zijn dan ook bijzonder trots dat hij hen met een bezoek vereert.

“En niet zomaar een bezoek”, onderstreept Bart Vandelanotte. “Ze voerden een zegenings- en zuiveringsritueel uit, waarbij de goden werden opgeroepen om geluk over de winkel te brengen. Voor wie hier niet op voorbereid is, kan dit een heel schokkende ervaring zijn, een plechtigheid die helemaal niet in stilte verloopt. Het is een hyperactief gebeuren waarbij luid geroepen wordt.”

Kwade goden

Monnik Giel vertaalde als assistent de Tibetaans gebeden. Enkel wie de titel meester draagt zoals Gebshe Lobsang kan dergelijk Tibetaans zuiverings- en zegeningsritueel uitvoeren. Tijdens de één uur durende plechtigheid werden de Tibetaanse goden opgeroepen, zowel de goede als de kwade. Dat zijn er nogal wat. Terwijl Gebshe Lobsang mantra’s opdreunde, liep hij door de winkel en strooit er rijst rond die vervolgens twee dagen moet blijven liggen.

“Het is toch niet zo dat de goden werkelijk op bezoek komen”, vraag ik toch maar voor alle zekerheid, vooral die kwade goden indachtig. “Natuurlijk niet”, lacht Bart. “De bedoeling is om de goden gunstig te stemmen, deze periode is daartoe perfect. Het Tibetaans Boeddhisme is sterk verbonden met astrologie. Volgens de sterren is dit het geschikte moment voor de inzegening.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier