Vlaanderen verkoopt gronden voor realisatie wetenschapspark blauwe economie in Oostende

© Vlaamsehavencommissie.be
Redactie KW

Vlaanderen verkoopt gronden van het industriegebied Plassendale 1 in Oostende voor de ontwikkeling van een wetenschapspark voor blauwe economie. De gronden worden verkocht aan de Universiteit Gent, POM West-Vlaanderen en AG Havenbedrijf Oostende. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vrijdag bekendgemaakt.

Er zijn al langer plannen voor de ontwikkeling van een wetenschapspark voor blauwe economie en groei in Oostende. Bedoeling is dat ondernemingen, kennisinstellingen en de overheid er samenwerken rond duurzame, milieuvriendelijk businessmodellen.

De verkoop van de gronden door de Vlaamse regering past in de realisatie van dat project. “Vlaanderen kiest resoluut voor een toekomst waar innovatie centraal staat, waar ook de blauwe economie een belangrijke rol speelt. De Vlaamse mariene en maritieme sector biedt onze economie vandaag al een toegevoegde waarde van 26 miljard en stelt 46.000 mensen te werk. Met deze keuze zetten we daar meer en breder op in”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Dominante marktpositie

Volgens Bourgeois moet het wetenschapspark “een extra impuls” betekenen voor onderzoek en ontwikkeling in Vlaanderen. “We spitsen ons toe op onze kerncompetenties waarbij de Noordzee ook een rol kan spelen in de energietransitie, circulaire economie, mobiliteit, industrie 4.0, voeding en de ontwikkeling van een robuust watersysteem”, stelt Bourgeois.

De dominante marktpositie van de Haven van Oostende op het vlak van offshore windenergie en de nabijheid van het Vlaams instituut voor de zee (VLIZ) maken van de gronden volgens Bourgeois “de ideale locatie voor het uitbouwen van dit kenniscentrum”.

“Met de Noordzee als buur is de blauwe economie een troefkaart. We zijn op dat vlak internationaal een voorloper en doen er alles aan om dat ook te blijven”, besluit Bourgeois.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier