Maldegem herdacht charge van Burkel met 100 Arkrocks die de wereld rond zullen reizen

© (Foto LV)
Redactie KW

Op 19 oktober 1918 voerde het Eerste Regiment Gidsen op Burkel de charge uit die de bevrijding van Maldegem inleidde. Vorig weekend werd in Maldegem met verschillende activiteiten de honderdste verjaardag van die charge herdacht. Met hun 100 Arkrocks die de wereld rond zullen gaan, gaven de kleuters en leerlingen van De Ark Vossenhol een speciaal tintje aan de plechtigheid aan het monument van Burkel.

De charge die het Eerste Regiment Gidsen op 19 oktober 1918 op het Vossenhol in Maldegem uitvoerde, was de laatste charge te paard die in Europa werd uitgevoerd. Die charge was zo belangrijk voor de geschiedenis dat het regiment de toestemming kreeg om Burkel in zijn Standard te vermelden. Samen met een delegatie van de Gidsen, delegaties van Vaderlandslievende verenigingen uit alle hoeken van Vlaanderen en de plaatselijke bevolking heeft Maldegem vorig weekend de charge van precies 100 jaar geleden herdacht.

Donderdagavond werd tijdens een herdenkingsconcert van de muziekkapel van de Gidsen onder de leiding van kapelmeester Yves Segers voor het eerst de Bevrijdingsmars van Maldegem – gecomponeerd door Simon Poulain – uitgevoerd. Burgemeester Marleen Van den Bussche kreeg van de componist de partituur van de bevrijdingsmars en zal die ter beschikking stellen van de plaatselijke muziekmaatschappijen Nut en Vermaak en de Verenigde Vrienden Adegem.

De belangrijkste plechtigheid had plaats op vrijdag 19 oktober aan het monument van de Gidsen in Burkel. Daar werd zowel door burgemeester Van den Bussche als een vertegenwoordiger van de Gidsen de, voor de geschiedenis, belangrijke charge en de ellende van WO I in herinnering gebracht. De mensen die jaarlijks deelnemen aan de herdenkingsplechtigheid keken vooral uit naar het optreden van de kleuters en de leerlingen van De Ark Vossenhol. Die geven elk jaar een speciaal tintje aan de plechtigheid.

In juli en augustus hebben leerkrachten van de school op de keienstranden in Franse Audresselles nabij Cap Gris Nez 100 bruikbare keien verzameld. Voor De Ark Vossenhol werden dit vredeskeien. De afgelopen maanden hebben de leerlingen de keien geschilderd. Op de voorzijde van de keien kwamen madeliefjes (het symbool van de Belgen) en de tekst ‘Spread Peace’. Op de ommezijde staat de opdracht in het Engels: ‘Neem een foto van de steen, plaats die op Instagram (#100arkrocks) en leg de steen op een andere plaats’. De stenen zijn van 1 tot 100 genummerd.

Nadat de kinderen vrijdagnamiddag hun vredesliederen zongen, deelden zij de beschilderde keien uit aan de deelnemers aan de plechtigheid. Meester Luc legde uit dat het de bedoeling is dat de mensen die een steen hebben gekregen, de opdracht uitvoeren die op de achterzijde van de keien staat. De school is er nu al zeker van dat enkele van die keien al op weg zijn naar Kopenhagen, Madrid en Lissabon. Bij De Ark Vossenhol zijn ze er van overtuigd dat hun stenen de komende weken en maanden de wereld rond zullen gaan. Zij zullen ze op Instagram volgen.

(LV – Foto LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier