Kinderen helpen bij paddenoversteek in Wevelgem

© CLL
Redactie KW

We nemen gestaag afscheid van de winter, de lente staat voor de deur en de temperaturen gaan de hoogte in. Net zoals ieder jaar is dit ook het startsein voor padden, kikkers en andere amfibieën om aan hun trektocht richting poel te beginnen.

Voor Kristina Naeyaert, een medewerkster van Natuurpunt VZW, is de jaarlijkse trektocht ook het begin van de ‘paddenoversteek’, een actie die alle amfibieën veilig naar de overkant van de straat moet brengen. “We zijn hier in de Normandiestraat al ongeveer een tiental jaren actief”, klinkt het gemotiveerd.

https://www.youtube.com/watch?v=CxMHJdEHtsw

“Voorheen was het hier ronduit een slagveld. Padden zoeken bewust het asfalt op omdat ze dan sneller richting de poel kunnen trekken, eenvoudige slachtoffers voor het voorbijrazend verkeer. Samen met de gemeente en de gemeente en provincie hebben we hier dan ook verzamelpunten geïnstalleerd. De padden en kikkers komen in emmers terecht en wij brengen ze veilig de straat over. We maken van de gelegenheid gebruik om ze ook allemaal te tellen, zodat we de populatie jaar na jaar in beeld kunnen brengen“.

Padden en kikkers

Het jaarlijkse fenomeen trekt ook de bijzondere aandacht van de leerlingen van het derde leerjaar, afkomstig uit de gemeentelijke basisschool. Voorzien van laarzen, dikke jassen en de vakkundige uitleg van juf Tamara Deprez. “Ieder jaar spenderen we 2 weken van onze lessen aan het bestuderen van padden en kikkers”, laat de juf ons weten. “De kinderen kijken ook steeds uit naar het moment dat ze zelf de handen vuil mogen maken, maar dit jaar leek het er even op dat het ideale moment pal in de vakantie zou vallen. Het wispelturige weer speelde echter in ons voordeel, waardoor we hier vandaag toch konden aanwezig zijn. Het is zonde om er met de kinderen op uit te trekken, wanneer we weten dat de opvangemmers leeg zijn.”

Gilfestijn

De natuur stelde niet teleur, want de kinderen konden meer dan 100 kikkers, padden en zelfs salamanders veilig naar de poel brengen. Bij iedere emmer voorzag juf Tamara de kinderen van enkele weetjes, kinderen die overduidelijk goed hadden opgelet in de les. Zonder aarzelen konden ze de verschillende soorten uit elkaar halen en maakten ze het onderscheid tussen mannetjes en wijfjes. Wanneer een overijverige kikker het hazenpad koos en uit de handen van juf sprong, werd de rustige Normandiestraat even het toneel van een gilfestijn. Tijdens de trektocht, die ongeveer een maand duurt, wordt de straat ‘s nachts verkeersvrij gemaakt. Kijk dan ook goed (p)uit wanneer je door Wevelgem rijdt.

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier