Ook klimaatmars in Oostende

Redactie KW

De jonge initiatiefnemers roepen iedereen op om deel te nemen aan de klimaatmars in de kuststad, die plaats zal vinden op donderdag 24 januari.

Nathan Blondé (26), Lize De Buf (17), Noa Schoonbaert (17) zijn de initiatiefnemers van de mars. “Het is duidelijk dat onze jeugd begaan is met de toekomst van onze planeet”, stelt Nathan Blondé. “Dat was te merken aan de grote opkomst voor de klimaatmars in Brussel. Ook in Oostende willen we onze stem laten horen.”

Oostende onder water

Vorige week kwamen zo’n 3.000 jongeren samen in Brussel. Deze week waren dat er zelfs nog 12.500. “Enkele weken geleden was Wim Lybaert te gast in Petrus en Paulus West voor het programma ‘De Klas'”, vertelt Lize De Buf. “Daar liet hij de leerlingen zien wat het gevolg voor Oostende zou kunnen zijn mocht het klimaat 1,5 graden opwarmen. De leerlingen kregen het beeld te zien van Oostende onder water.”

“Hallucinant, maar een werkelijkheid die dichtbij komt. Daarom is het uiterst belangrijk om ook in Oostende een klimaatmars te houden. Oostende zal snel de gevolgen van de klimaatopwarming voelen. Eigenlijk zijn we er al mee bezig, door de stranden op te spuiten. Onze toekomst is in gevaar.”

Scholen wandelen mee

Voor de Oostendse klimaatmars roept het drietal de scholen op om hun leerlingen toe te staan om twee uur te spijbelen. “Enkele Oostendse scholen hebben zelfs al gezegd dat ze zullen mee lopen met de school. We vragen ook de verschillende organisaties in onze stad om het werken even neer te leggen en ons te vervoegen. Het is voor elk van ons even belangrijk. In Brussel mag men gerust weten dat we ook in Oostende bezorgd zijn en concrete acties eisen. We hebben nog een kans, laten we die allen samen grijpen”, aldus Noa Schoonbaert.

Aaron Ooms (30) zal vanuit Curieus de mars in goede banen leiden. Er worden nu al minstens zo’n 500 ‘spijbelaars’ verwacht. Nathan Blondé: “Omdat enkele scholen hebben beslist om mee te lopen, loopt het aantal snel op. Er is ook een school die al liet weten geen sancties op te leggen aan spijbelende leerlingen die zullen deelnemen aan de klimaatmars.” De tocht begint om 10.30 aan de horloge in het Leopoldpark. Van het Leopoldpark gaat de mars richting Petrus en Paulusplein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier