Wim zingt met ‘Milieudju Stop!’ de vervuiling een halt toe

© MV
Redactie KW

De klimaatmarsen zijn de afgelopen weken razend actueel. Ook in Wervik wil leerkracht Wim Pauwels actie ondernemen. Hij nam vier eigen nummers op met eenzelfde boodschap: “We moeten onze ecologische voetafdruk verkleinen.”

Wim Pauwels is leerkracht in het vierde leerjaar van de basisschool Futura Hellestraat in Wervik en tegelijk muzikant-componist. Zijn nieuwste album Milieudju Stop! met vier eigen nummers leunt aan bij de actualiteit. “Het is een verzameling met als boodschap ‘Zing de vervuiling een halt toe'”, vertelt hij.

In aanloop naar Dikketruiendag en in de sfeer van Youth for Climate is dit itthemaem dan ook heel relevant. Vier van mijn bestaande Nederlandstalige nummers heb ik bijgewerkt en gebundeld. Ik probeer iedereen aan te zetten tot een kleinere ecologische voetafdruk. Elk nummer is een luisterfragment. Het gaat om leren luisteren en leren overleggen.”

De Afvalberg

De vier nummers De Afvalberg, Mijn Auto, De Groene Ridder en Milieuvriendelijk Op Weg zijn te downloaden via iTunes of Google Play. Van elk nummer is er ook een karaokeversie. De handleiding van De Afvalberg wordt gratis verspreid via Klascement. Leraren delen via dit orgaan lesmateriaal en inspiratie voor alle leeftijden en vakken. “De problemen bespreken en zoeken naar oplossingen, daarover gaat het”, aldus Wim. “De handleiding wil ik verspreiden onder zoveel mogelijk jonge gasten. Het past perfect met wat er nu gebeurt tijdens de protestmarsen. Ik voeg heel moderne dingen samen om het boeiend te maken. Bedoeling is iedereen milieubewust maken. Het levendig houden op een leuke manier. Het gaat ook over lucht- en watervervuiling. Het nummer De Afvalberg omvat tevens een milieuvriendelijk vakoverschrijdend klasproject waarbij de leerlingen, op een leuke en leerrijke manier, de vervuiling een halt leren toeroepen.”

De jeugd van klein tot groot komt bekommerd om het milieu massaal op straat. “De jeugd heeft wel een stem, ik denk dat we dat niet mogen onderschatten”, aldus Wim. De vier nummers zijn niet uitsluitend voor de schoolgaande jeugd bedoeld. “Ik zou bijvoorbeeld zeer graag hebben dat volwassenen mijn nummer De Afvalberg horen”, zegt Wim.

De cover van het album is getekend door cartoonist André Nollet uit Gent en ereburger van Wervik waar hij opgroeide. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier