Zwerfkatten voederen kan in Kortrijk mits voederpas

Tijl Beulque (46) is de eerste eigenaar van een voederpas. © LOO
Redactie KW

Om het aantal zwerfkatten in te dijken, bezorgt Kortrijk vanaf nu een voederpas aan inwoners die gecontroleerd de diertjes willen voederen.

In samenwerking met dierenasiel Leiestreek uit Zwevegem worden de katten gevangen en gesteriliseerd. Daarna worden ze opnieuw uitgezet. Dat gebeurt al in andere West-Vlaamse steden.

Op basis van de wet op de bescherming en het welzijn van dieren, mogen dieren niet zomaar gedood worden. Anderzijds is er de vaststelling dat de zwerfkatten er nu eenmaal zijn en ze moeten kunnen eten. Aangezien het echter verboden is om dieren in het openbaar te voederen, riskeer je daarvoor een GAS-boete.

Kleine oorknip bij sterilisatie

Wie straks een voederpas bezit, zal dus wel mogen voederen. Bij controle door de politie moet de persoon in kwestie steeds zijn voederpas kunnen tonen. Sinds 2003 loopt er in samenwerking met dierenasiel Leiestreek al een sterilisatieproject. Het asiel laat optekenen dat er sindsdien een duidelijke daling is vastgesteld van het aantal zwerfkatten in Kortrijk.

De katten die gevangen worden, krijgen bij de sterilisatie een kleine oorknip die aantoont dat ze onvruchtbaar zijn. Bovendien worden de dieren grondig onderzocht. Daarna worden ze opnieuw uitgezet op de plaats waar ze gevangen werden, dit om te vermijden dat een andere kat de plaats zou innemen. Een kwestie van territorium.

Locaties blijven geheim

Sinds 1 april is het steriliseren van katten trouwens verplicht, ook als ze niet verkocht of weggegeven worden. Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn: “De voederpas is een win-winsituatie voor iedereen. Vrijwilligers kunnen ongestraft katten voederen en als stad houden we de zwerfkattenpopulatie onder controle. Om te vermijden dat katteneigenaars profiteren van deze nieuwe maatregel, zullen de locaties waar de personen met een voederpas actief zijn niet zomaar vrijgegeven worden. Het is immers niet de bedoeling dat iemand zijn kat bewust laat vangen om zo een gratis sterilisatie te versieren.”

Tijl Beulque (46) is de eerste eigenaar van een voederpas. “Ik werkte vroeger in een asiel en dat heeft me de liefde voor dieren bijgebracht. Dat het voederen op eigen kosten is, houdt me niet tegen. Bovendien moeten we ons aan bepaalde afspraken houden. We voederen alleen gesteriliseerde katten en dat enkel op de ons toegewezen locatie. Bij vaststelling van niet-gesteriliseerde katten moeten we dat melden aan het asiel”, klinkt het.

Enkel droge voeding in een bakje

“We beperken de mogelijke overlast op de voederlocatie tot een minimum. Zo moeten we dagelijks voor 8 uur ‘s morgens het voedsel dat niet opgegeten werd verwijderen om te vermijden dat dat ongedierte zoals ratten zou aantrekken. Er wordt trouwens enkel droge voeding gevoederd in een bakje, niet los op de grond.”

(DV)

Vrijwilligers die zich geroepen voelen om zwerfkatten te voederen, kunnen zich aanmelden via www.kortrijk.be/producten/voederpas-voor-zwerfkatten of bellen naar 056 27 82 00. Heb je weet van een zwerfkat in je buurt, contacteer gerust dierenasiel Leiestreek op 056 75 59 19.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier