Econoom Michael Porter ontvangt eredoctoraat op Kulak Kortrijk

De onderscheiding gaat uit van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. © BELGA
Redactie KW

De Amerikaanse econoom Michael Porter heeft een eredoctoraat gekregen aan de KU Leuven op de Kortrijkse campus Kulak. Porter nam dit maandag in ontvangst tijdens een academische zitting uit handen van rector Luc Sels. De onderscheiding gaat uit van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen die op deze manier haar 25-jarige aanwezigheid op de campus in Kortrijk viert

Onder begeleiding van een traditionele stoet van academici kwam Michael Porter de zaal binnen waar hij bejubeld werd voor zijn werk door collega’s.

Porter, geboren in 1947, is al decennia een belangrijke referentie op het vlak van bedrijfseconomie en strategisch management. Hij brak in 1980 door met de publicatie Five Forces Model, dat nog altijd een relevante leidraad biedt bij de ontwikkeling van bedrijfsstrategie en ondernemerschap. Bijna drie decennia later blijft Porter relevant, dankzij ideeën rond Shared Value.

Schatplichtig aan het werk van Michael Porter

“Zowel in onderwijs als onderzoek zijn wij in grote mate schatplichtig aan het werk van Michael Porter”, vertelt professor Bart Van Looy van de Onderzoekseenheid Bedrijfseconomie, Strategie en Innovatie. “In een domein waar hypes en trends aan de orde zijn, doorstaan zijn modellen en ideeën de tand des tijds. Met dit facultair eredoctoraat erkennen wij zijn inspirerend pionierswerk.” Zijn collega’s bejubelden de manier waarop hij complexe problemen op een begrijpelijke manier wist uit te leggen.

Dat zei Porter ook zelf tijdens zijn speech. Hij had het over hoe zijn werk eigenlijk logisch is. “Op een bepaald moment maak je alles zo complex en schrijven we enkel in een soort codetaal“, aldus Porter. Hij hoopte ook dat zijn werk en oeuvre jonge studenten inspireert en pleit voor een goede relatie tussen theorie en praktijk. Net daarom ook kreeg hij het doctoraat.

Samenwerking met West-Vlaams bedrijfsleven

“Met dit eredoctoraat voor een professor met wereldfaam bezegelen we jaren van intense samenwerking tussen onze universiteit en het West-Vlaamse bedrijfsleven; een samenwerking die wordt geïnspireerd door Porters ideeën over clusters en welvaartscreatie“, aldus Piet Desmet, vice-rector van KU Leuven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier