Hondje Bernard nieuw huisdier in basisschool De Klimtoren

Na een dag was de schoolhond Bernard al de publiekslieveling van vrije basisschool De Klimtoren. © Davy Coghe
Redactie KW

Sinds maandag heeft Vrije Basisschool De Klimtoren een opmerkelijke bezoeker. Hond Bernard loopt er kwispelend door de schoolgangen. De school heeft ervaring met dieren maar een echt huisdier in de school halen is toch nog een stapje verder. “Samen met onze geit Babette, konijn Rikki, een wandelende tak in de klas van juf Lieselotte en hier en daar een vis is ons dieraanbod behoorlijk uitgebreid”, lacht directeur Rebekka Buyse.

“Binnen onze Klimtorencultuur vond ik een hond perfect passen”, zegt Rebekka Buyse. “Voor kinderen die thuis geen huisdier hebben, is dit echt een meerwaarde, denk ik, en studies wezen ook uit dat kinderen met ADHD of autisme tot rust kunnen komen bij een hond.”

Spaanse waterhond

“Los daarvan is het de bedoeling dat het een echte lieve knuffelbeer voor alle kinderen wordt en ook voor mijn collega’s”, gaat de directeur verder. “Al is niet iedereen even happig op een hond, maar ik hoop hen mettertijd van hun hondenvrees af te helpen. In elk geval zullen kinderen die schrik hebben tot niks geforceerd worden, maar ik geef toch even mee dat Bernard ondertussen ruim vier maanden oud en heel rustig van aard is. Zo is dat ras, een Spaanse waterhond, niet prikkelgevoelig en ontzettend lief…. Ik kocht hem in Deinze, bij Canis Fidelis, dergelijke honden worden daar ook opgeleid tot ‘meldhonden’, honden die mensen met epilepsie of diabetes begeleiden en ondersteunen.

Anti-allergeen

“Bernard is een erg lieve, rustige, verstandige hond. Hij is anti-allergeen en verliest dus geen haar en kwijlt niet. De perfecte hond dus!”, meent Rebekka Buyse. “Het is de bedoeling dat hij met mij mee naar school zal komen. Hij zal meestal in mijn buurt zijn. Zo verblijft hij vaak in mijn bureau of zal hij me vergezellen naar het vergaderlokaal. Het is weliswaar een heel brave hond, maar we gaan hem zeker niet zomaar vrij op school laten rondlopen.”

Ik wil onze kinderen op school de bijzonder band met een huisdier gunnen

“Ik wil onze kinderen op school deze bijzonder band met een huisdier gunnen en hen leren op een goede manier met een hond om te gaan. Ik laat Bernard eerst rustig wat in zijn nieuwe omgeving bekomen en zal hem geleidelijk aan aan de kinderen voorstellen, zodat hij niet overweldigd wordt. Niet alleen de kinderen en de leerkrachten moeten wennen aan het nieuwe lid van onze schoolgemeenschap, maar ik hoop dat ze er dus vlug de voordelen van inzien en er positieve ervaringen met huisdieren uit puren.”

Op wandel

“Ook Bernard zal wat moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan al die gezichten. Zijn dagindeling zullen we mettertijd aanpassen. ‘s Middag kunnen we af en toe eens gaan wandelen, kinderen die zin hebben mogen dan mee. Dit zullen we geleidelijk aan laten gebeuren, want waarschijnlijk zal een beurtrol na enige tijd misschien wel nodig zijn. En ik sluit ook niet uit dat hij na de wederzijdse aanpassingsperiode ook eens in een klas op ‘logement’ kan.

Socialisatie

De Vrije Basisschool De Klimtoren doet dit omdat men ervan uit gaat dat een dier in huis of op school een meerwaarde in de socialisatie van het kind biedt. Toch beseft men dat er ook ouders zullen zijn die zich vragen stellen. “Als ouders met Bernard wensen kennis te maken of vragen hebben over de functie van deze waterhond op onze school, dan is de bezorgde ouder altijd welkom in mijn bureau om eens een kijkje te komen nemen”, besluit directeur Rebekka Buyse.

Veel bezorgdheid was er eigenlijk niet tijdens de eerste schooldag van Bernard na de krokusvakantie. De hond was in de late namiddag al een van de meest geliefde wezens van de school! (PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier