Ieperse zesdejaars in de ban van 100 dagen

Vrijdagmorgen staat er een karrentocht door de binnenstad op het programma. (foto TOGH)
Redactie KW

De zesdejaars van alle middelbare scholen vieren donderdag en vrijdag hun 100 dagen. In het College staat er vrijdag een winterbarbecue op het programma, terwijl de leerlingen van het Atheneum zelfs niet meer naar school moeten komen.

De festiviteiten starten op de meeste scholen donderdagavond. Traditiegetrouw gaan de meeste jongeren dan op café, maar Immaculata hoopt hun leerlingen nog wat langer op school te houden. “Donderdagavond organiseren we een receptie met gratis pizza. Op die manier zijn we er zeker van dat de leerlingen genoeg gegeten hebben alvorens ze gaan fuiven”, zegt Steven Beddeleem, adjunct-directeur van de school. ‘s Avonds trekken de jongeren naar de Fenix voor een fuif met als thema ‘bouwvakkers’.

Omstreeks 6.30 uur worden de leerlingen op school verwacht voor een karrentocht door de stad. “Elke school versiert een kar. Door de grote groep zesdejaars heeft onze school dit jaar twee karren, een piratenboot en een fuifboot. De karren trekken in stoet door de binnenstad en op de Grote Markt wordt de mooiste wagen verkozen”, aldus Steven Beddeleem. Na de tocht keren de jongeren terug naar de Fenix voor een ontbijt met een act van de dj’s Radio Topkaas.

Daarna gaan de leerlingen naar hun school. “Onze zesdejaars organiseren tijdens de voormiddag een klasactiviteit naar keuze”, vertelt Frank Hosten, directeur van het College. “Om 10 uur is er een soepmoment en dan gaan de klassen met hun titularis op de foto. Tijdens de middagpauze voorzien de zesdejaars een show voor alle leerlingen van de school. Vervolgens verwennen we hen met een winterbarbecue.”

Het Atheneum wijkt af van de traditionele planning. “Bij ons vinden de activiteiten al op donderdag plaats”, zegt Sandra Leleu, directrice. “Na een ontbijt komt er iemand een hypnoseworkshop geven. In de namiddag kiezen we voor een teambuilding met een escape game en schaatsen. Vrijdag zijn de leerlingen vrij omdat we merken dat ze vaak te moe en enkelingen te zat zijn om een hele dag op school te vertoeven.”

Elke school voorziet regels om de viering in goede banen te leiden. “We volgen grotendeels het politiereglement. Dat wil zeggen geen voetzoekers, varkensstiften en dergelijke zaken”, zegt Pieter Roets, directeur van VTI Ieper. “Vooraf organiseerden we enkele overlegmomenten tussen de directie en klasvertegenwoordigers. Daar hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Voorlopig gedragen de leerlingen zich goed, laat ons hopen dat het zo blijft.”

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier