Kulak gaat samenwerken met universiteit van Rijsel (en kijkt naar Parijs en Londen)

Piet Desmet, Vincent Van Quickenborne en Luc Sels. © JVGK
Redactie KW

Kulak gaat een partnerschap aan met de universiteit van Rijsel. Leden van deze Franse topunief waren te gast op de academische zitting.

Daarmee wordt traditioneel het academiejaar geopend. Voordien waren er de stoet van de togati en een misviering in de Sint-Michielskerk.

Meer inschrijvingen

Kulak zelf kan met een goed gevoel het academiejaar starten: het aantal nieuwe inschrijvingen is spectaculair gestegen. “In Kortrijk is dat met 18 procent ten opzichte van vorig academiejaar. Op onze campus Brugge , in Brugge met 7 procent. West-Vlaamse studenten moeten we dus niet meer vragen ‘kjèr ekjè were’, ze blijven hier”, stelt vicerector Piet Desmet.

De stoet van de togati werd ook dit jaar muzikaal begeleid.
De stoet van de togati werd ook dit jaar muzikaal begeleid.© JVGK

“In de faculteiten letteren en wetenschap&techniek blijft het aantal nieuwe inschrijvingen gelijk, in de andere (rechten, economie, pedagogische wetenschappen en biomedische wetenschappen) zien we een forse stijging. Deze regio heeft nood aan ingenieurs, economisten, artsen… Dat is dus een meer dan goede zaak.”

Rector Luc Sels mocht dinsdag op de academische zitting bovendien een delegatie van de Rijselse universiteit verwelkomen. De Université de Lille en Kulak gaan samenwerken. “Interregionale samenwerking is heel belangrijk”, aldus de rector. “Nu al zullen er negen doctoraten zijn die deels door hen en deels door ons zullen worden gefinancierd.”

Niet als Hasselt

“Op korte termijn willen we ook een samenwerking met de universiteiten van Londen en Parijs realiseren. Studenten van Kulak zullen zo in eigen streek kunnen studeren, maar meteen ook de mogelijkheid hebben om al in hun bachelor naar Parijs en Londen te gaan.”

Leden van het praesidium begroetten de stoet.
Leden van het praesidium begroetten de stoet.© JVGK

Daarbij beklemtoont Piet Desmet wel dat Kulak een absoluut deel van KUL blijft. “We willen geen Hasselt-isering, we willen niet onafhankelijk worden. Een van de sterktes is dat Kulak een wezenlijk onderdeel is van KUL. Een andere sterkte is dat Kulak goede cijfers kan voorleggen wat slaagkansen: er is tien procent meer doorstroming, waarmee ik wil zeggen dat er hier 10 procent meer studenten hun bachelor in drie jaar afleggen dan het Vlaams gemiddelde.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier