Nieuwe jeugdlokalen openen in Ingelmunster met Brielstroate

Jeugconsulent Kevin Samyn en jeugdschepen Enigo Vandendriessche aan/in de nieuwe jeugdlokalen. (Foto vadu) © (Foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De nieuwe jeugdlokalen aan het sportcentrum openen officieel hun deuren. Speelpleinwerking Jadadde kon afgelopen zomer al gebruik maken van de nieuwe gebouwen, de scouts en gidsen en Chiro Jefri organiseren volgende week hun startdagen op hun nieuwe stek.

Beide jeugdbewegingen en de speelpleinwerking huisden de voorbije jaren in Don Bosco, maar door de nieuwbouw voor BLO-school De Zon en buitenschoolse kinderopvang Villa Max waren ze genoodzaakt een nieuw onderkomen te zoeken. De gemeente smeedde meteen plannen voor de bouw van nieuwe jeugdlokalen. “Eerst moesten we een goede locatie vinden”, vertelt jeugdschepen Enigo Vandendriessche (SP.a). “Studiebureau BUUR stelde voor om de verlaten skatezone op het sportcentrum, tussen het speelplein en de tennisvelden, te gebruiken. Er stonden versleten skatetoestellen en er werd maar zelden meer gebruik van gemaakt. We zijn toen naar alle betrokken verenigingen en de buren getrokken en al vlug bleek dat er een groot draagvlak was om de lokalen op deze locatie te bouwen.”

Overlegronde

De gemeente stelde in februari 2016 architecten Deryckere & Moerman uit Izegem aan als ontwerper. “Na een nieuwe overlegronde met de toekomstige gebruikers en de buurt keurden we in november van dat jaar het voorontwerp goed”, blikt Enigo terug. “In november 2017 begon de bouw en die ging heel vlot. Dankzij het gebruik van prefabelementen stonden de nieuwe lokalen er in amper negen maanden. In de zomervakantie kon de speelpleinwerking er al gebruik van maken en ook dat verliep vlot.”

Het nieuwe gebouw heeft een L-vorm en is zo georiënteerd dat mogelijke hinder beperkt blijft. De hoofdingang vind je door het pad van aan de parking van het sportcentrum volgen. “Binnen het gebouw krijgt elke vereniging een beperkt aantal eigen lokalen”, vertelt jeugdconsulent Kevin Samyn. “Er zijn lokalen voor de leden en voor de leiding, met telkens ook bergruimte en een garagepoort aan de achterkant. Die sluit aan op het ‘garagestraatje’ dat in de Bollewerpstraat uitkomt zodat het sporadisch laden en lossen van materiaal makkelijk moet verlopen. Chiro Jefri en de scouts en gidsen hebben dezelfde lokalen die qua inrichting aan elkaar gespiegeld zijn. Speelpleinwerking Jadadde heeft een apart lokaal, maar tijdens het schooljaar staat dat toch leeg en dan kunnen de jeugdbewegingen er indien nodig gebruik van maken. Verder is er een polyvalente ruimte met daarnaast een keuken. Dat zijn allemaal gemeenschappelijke ruimtes. Conflicten voor gebruik kunnen er niet zijn, want de scouts hebben hun werking op zaterdag en de Chiro op zondag. Voor de afwerking van het gebouw kozen we zowel binnen als buiten voor robuuste materialen die tegen een stootje kunnen.”

Overdekte ruimte

Buiten is er ook een overdekte ruimte omringd door een staalstructuur. “Ideaal voor als de kinderen buiten willen zijn terwijl het lichtjes regent of waait”, vertelt de jeugdschepen. “Naast de bestaande bespeelbare graszone komt er ook een verharde buitenspeelruimte. In oktober zaaien we het nodige groen in en er komt ook nog een sneukelhaag om het terrein af te bakenen. De bestaande Finse piste loopt netjes rond de lokalen heen en kan blijven gebruikt worden. We hebben aan de ingang ook extra fietsrekken voorzien. Op langere termijn komt er een nieuwe groene voetgangers- en fietsersas die voor een verbinding tussen de Bollewerpstraat en het sportcentrum zorgt, al zal dat pas gebeuren eens de werken aan de nieuwe woonwijk er starten.”

“Er komt nog een sneukelhaag om het terrein af te bakenen”

De kostprijs voor het gebouw, de technische installatie, de omgevingswerken en het vastmeubilair bedraagt ongeveer een miljoen euro. Op zaterdag 15 september openen de jeugdlokalen officieel de deuren. Om 14 uur staat de inhuldiging op het programma, met aansluitend de spelnamiddag Brielstroate in het thema Hollywood. “Voor Ingelmunster wordt dat Ingelwood”, vertelt Kevin. “Kinderen vanaf 4 jaar kunnen ravotten op de springkastelen of de ‘mega t-rex obstakelbaan’. Er zijn ook drijvende luchtballen en je hebt de mini pedalo’s. Je kan verder een gekke foto in de photobooth of de special effects-stand nemen, popcorn proeven of genieten van een drankje op het terras. Om 18 uur sluiten we Brielstroate af met een afterparty met dj Raf Violi.” De jeugdlokalen bevinden zich aan de Bollewerpstraat 92B en zijn bereikbaar via de parking op het sportcentrum. De scouts en gidsen houden er op 22 september hun startdag. Chiro Jefri organiseert de startdag op zondag 23 september. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier