VIDEO: Kinderen duiken onder in de Kortrijkse Wildernis

Redactie KW

Stad Kortrijk en Wildebras stimuleren kinderen en (groot)ouders voor de derde keer op rij om weer buiten te spelen. Ze doen dat met de allereerste Adventure Playground in Vlaanderen: Wildernis, een plaats waar kinderen kunnen klauteren, ravotten en timmeren met recuperatiemateriaal.

Het nieuwe speelplein bevindt zich in een stukje bos van het Gebroeders Van Raemdonckpark. De kinderen kunnen er zich vuil maken, rondspringen in plassen, in bomen klimmen, aan de slag gaan met hamers en nagels en paletten.

“Ze mogen alles zelf ontwerpen, uitdokteren, experimenteren, op ontdekking gaan en hun fantasie de vrije loop laten. Ze mogen zelf creatief zijn“, duidt Jolle Desloover van Wildebras. “Ze leren er zelf risico’s inschatten, grenzen aftasten en dit in hun eigen tempo. Ze worden er sterker van en het is goed voor hun emotionele en motorische ontwikkeling. Pakken onderzoek bewijzen dat.” Wildebras is al zes jaar bezig met speelbossen. Zij willen kinderen aanzetten om te spelen op ‘minder klassieke’ speelplaatsen en maken gebruik van natuurlijke speelelementen en recuperatiemateriaal.

Kinderen leren hier zelf risico’s inschatten en het is goed voor hun emotionele en motorische ontwikkeling

Jolle en Simon Verschelde, zes jaar geleden initiatiefnemers van Wildebras, trokken tien dagen naar Londen op prospectie. “Daar is er al 60 jaar zulke speelpleinwerking, die ontstond in Denemarken. Een Deens onderzoek wees uit dat kinderen liever spelen op plaatsen waar vaak ruwe materialen lagen. Niet op aangelegde, nette, speelplaatsen. Dit bosje is geknipt”, aldus Simon.

“De stad stelt deze groenzone tot eind augustus open als experimenteer- en speelzone, waar kinderen middenin de natuur aan de slag gaan met van alles en nog wat. Ze mogen zelf beslissen wat ze doen. We geven de kinderen het bos in handen“, aldus schepen van Jeugd Bert Herrewyn.

VIDEO: Kinderen duiken onder in de Kortrijkse Wildernis

Met Wildebras gebeurt dat in een gecontroleerde omgeving. “We houden een oogje in het zeil maar laten hen hun ding doen. We geven hen constant nieuwe prikkels. Zo zijn we van plan nog een pizzaoven te bouwen om zelf pizza te maken”, aldus Jolle. “Vooraf worden de kinderen en de ouders uitgelegd wat het project precies inhoudt. De ouders zijn welkom, maar mogen slechte een keer het parcours en de kampplaatsen zien. Voor de ouders is er een aparte ontmoetingsruimte waar ze een drankje kunnen kopen of zelf meebrengen.”

Wildebras en Kortrijk zijn de eersten in Vlaanderen die deze Adventure Playground Wildernis doen. “Andere steden zoals Brugge, Dilbeek, Antwerpen en Mechelen willen alvast een kijkje komen nemen.” Wildernis is elke donderdag, vrijdag en zaterdag tot eind augustus gratis toegankelijk van 14 tot 17.30 uur.

(PVH – foto’s/video TVK)

https://www.youtube.com/watch?v=FPWGCwZVdv8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier