Beernemse meubelfabrikant Bauwens staat terecht voor vier arbeidsongevallen

Zaakvoerder Jan Bauwens was woensdag niet in de rechtbank aanwezig. © AFr
Redactie KW

De bekende Beernemse meubelfabrikant Bauwens en haar voormalig zaakvoerder Jan Bauwens staan in de Brugse rechtbank terecht voor liefst vier ernstige arbeidsongevallen. Bij een van die ongevallen verloor een jonge Beernemnaar zijn rechterwijsvinger. “Pianospelen kan ik voorgoed vergeten.”

Op 22 november 2016 was de 22-jarige Vic Vermeiren bij meubelfabrikant Bauwens aan de slag met een kantenlijmmachine. Maar bij het afstellen van een blazertje werd zijn rechterhand gegrepen door een frees, die na het openen van de beschermkap nog niet tot stilstand was gekomen. De jonge Beernemnaar onderging vijf operaties, maar zijn rechterwijsvinger kon niet meer gered worden.

Het ongeval van Vic Vermeiren was geen alleenstaand geval. In de twee maanden ervoor waren al drie gelijkaardige ongevallen gebeurd bij Bauwens. “Telkens waren de beschermkappen open terwijl de machine nog draaide”, stelde arbeidsauditeur woensdag in de Brugse strafrechtbank. “Het bedrijf werd meermaals op de vingers getikt, maar sloeg alle waarschuwingen in de wind.”

Gebrek aan voorzorgsmaatregelen

Zowel de meubelfabriek als toenmalig bestuurder Jan Bauwens (82) staan terecht voor inbreuken op de welzijnswet en onopzettelijke slagen en verwondingen door een gebrek aan voorzorgsmaatregelen. De auditeur vroeg een geldboete van 6.000 euro voor Jan Bauwens en een boete van 18.000 euro voor het bedrijf. De advocaat van Vic Vermeiren vroeg een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro en de aanstelling van een deskundige om de totale schade bij zijn cliënt te becijferen.

Hij schetste een vernietigend beeld van de meubelfabriek. “Bij Bauwens werd er gewerkt zoals in ver vervlogen tijden met een totaal gebrek aan respect voor wat men laatdunkend het werkvolk noemde. De werknemers werden uit winstbejag systematisch aan risico’s blootgesteld. Het is wraakroepend dat het bedrijf nog steeds zijn verantwoordelijkheid niet neemt.”

Op vraag van de rechter omschreef Vic Vermeiren de manier van werken bij Bauwens. “De primaire beschermkappen stonden bijna altijd open en de secundaire stonden in de kast. Op die manier kon er sneller gewerkt worden.”

Zeven jaar conservatorium voor niets

De jongeman was voor zijn ongeval een gepassioneerd pianospeler. “Ik had al zeven jaar conservatorium achter de rug”, zucht hij. “Maar nu kan ik pianospelen voorgoed vergeten. Ik ben voor 18 procent blijvend arbeidsongeschikt en werk nu in de productie van het Beernemse suikerbedrijf Belgosuc.”

De advocate van Jan Bauwens wees er op dat haar cliënt zich op het einde van zijn carrière niet meer bezighield met de productie. “Mijn cliënt kon hier om medische redenen niet aanwezig zijn, maar wenst zijn spijt te betuigen”, stelde advocate Sara Torrekens. “Hij betreurt wat er gebeurd is, maar zijn persoonlijke schuld is helemaal niet bewezen.”

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd

Volgens Philip Kempeneers, de advocaat van het bedrijf zijn bij Bauwens wel degelijk veiligheidsvoorschriften aanwezig maar werden die niet nageleefd door de slachtoffers. Hij verwees ook naar een eerder arbeidsongeval in 2007, waarvoor zijn cliënt al een veroordeling opliep. “Sinds dat ongeval werden per machine een opleiding voorzien”, stelde hij.

De rechter doet uitspraak op 21 november.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier