Motorclub reageert verslagen op overlijden clublid na ongeval in Wijtschate

© LSi/GF
Redactie KW

Een ongeval met drie motards tijdens het Kikkertreffen in Wijtschate eist een zware tol. Jan Demeyere (64) uit Deerlijk overleed drie dagen later aan zijn verwondingen. Ook Danny De Craene uit Lauwe liep zware verwondingen op. Beiden zijn lid van ‘Tsjamp in Gullegem, waar de verslagenheid groot is.

Vier leden van motorclub ‘Tsjamp namen zondag onder een stralende zon deel aan het motortreffen van De Groene Gifkikkers uit Passendale (Zonnebeke), een bepijlde rondrit van zo’n 160 kilometer door de Westhoek en het Heuvelland. Op het kruispunt van de Waterputstraat en de Gapaardstraat in Wijtschate liep het echter fout. Danny De Craene uit Lauwe (Menen) reed voorop en merkte laat een pijltje naar links op waardoor hij flink in de remmen moest. Dat verraste de twee achterliggende motards, onder wie Jan Demeyere met zijn gele driewielige trike.

Man met groot hart

Jean-Marie Samyn uit Moorsele reed als vierde lid van ‘Tsjamp een eindje verder en zag alles voor zijn ogen gebeuren. “Op het landelijke, zanderige en stofferige weggetje gingen de motoren door het remmanoeuvre aan het slippen”, vertelt hij. “Jan maakte de grootste klap. Hij vloog uit het zitje van zijn trike, ging over de kop en belandde met zijn gezicht op het wegdek. Hij bleef levenloos op zijn buik liggen. Ik belde meteen de hulpdiensten en vroeg aan de telefoon of ik iets kon doen. Met hun instructies draaide ik Jan op de rug en startte onmiddellijk hartmassage en reanimatie. Toen de MUG en ambulance arriveerden, namen zij het over. Ik zag Jan weer ademen en dat stelde me enigszins gerust. Maar toch…

Op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis in Ieper werd Jan de dagen nadien in een coma gehouden. Woensdag overleed hij aan zijn verwondingen. Voorzitter van ‘Tsjamp Franky Verbrugghe is er het hart van in. “Jan was een ervaren en gepassioneerde motorrijder. Omdat hij net als ik sukkelde met pijnlijke knieën en heup reed hij met een trike. Dat zit comfortabeler.”

“Wij weten nog altijd niet wat er precies is gebeurd en zullen het misschien nooit weten”, zucht Franky. “Het is het eerste ernstige ongeval dat we met de club meemaakten. Ik, en mét mij heel wat motards van verschillende club hebben nog gedacht dat het nog goed kon komen…”

Motorclub reageert verslagen op overlijden clublid na ongeval in Wijtschate
© LSi

Dat Jan, net als Franky, met een trike – een motor op drie wielen, die haast niet kan kantelen – verongelukte, houdt de clubvoorzitter nog meer bezig. “Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn”, zegt hij. “Dat was Jan zeker. In al die jaren dat hij met de motor reed, is hem nooit iets overkomen. Hij was een allemansvriend die altijd klaar stond om anderen te helpen.” De club wil kijken of ze de familie kan helpen bij afscheid van Jan.

Jan Demeyere, afkomstig van Sint-Lodewijk-Deerlijk was de oudste van vier kinderen. Hij woonde samen met zijn echtgenote het grootste deel van zijn leven in Beveren-Leie en verhuisde enkele jaren geleden terug naar Deerlijk. In de Driesknoklaan (Vogelwijk) vond hij een woning met aanpalend een ruime loods met veel plaats voor onder meer zijn trike. Hij reed ook regelmatig met zijn motor voor de Jumborun in Gits en voor het sinterklaasfeest van de Deerlijkse basisschool.

Gebroken benen

Ook Danny De Craene vloog tegen de grond en moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. Hij liep breuken aan de benen op. Na het ongeval sloot de politie het kruispunt af. Tientallen andere deelnemers aan de Kikkerrit konden links afslaan en hun tocht vervolgen. Een deskundige van het parket snelde ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

(LSi/MVD/AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier