“Toen ik om me heen keek, zag ik de straat op ooghoogte”

Redactie KW

Annemiek Hennin (52) verkende voor het eerst in 30 jaar haar geboortestad Ieper en sukkelde tijdens haar tocht in een put van 1,5 m diep bij de Kiekenmarkt. Ze herstelt momenteel in het ziekenhuis en is minstens 1 maand werkonbekwaam.

Annemiek Hennin (52) woonde en werkte 30 jaar in het buitenland en was 2 weken terug in haar thuisstad toen ze afgelopen zondagnamiddag de binnenstad wou verkennen en herontdekken. “Plots zakte ik letterlijk in de grond. Ik wist niet wat me overkwam, voelde meteen veel pijn en kon niet meer ademen. Toen ik om me heen keek, zag ik de straat op ooghoogte. Ik was blijkbaar in een put beland van ongeveer 1,5 m diep.”

Een aannemer had de put gegraven op vraag van Aquafin met het oog op riolerings- en wegeniswerken in de buurt. “Ik had mijn zonnebril op en was vooral naar de gebouwen aan het kijken net voor mijn val. Achteraf heb ik gezien dat er rood-witte linten op de grond lagen, die eigenlijk gespannen moesten zijn vlak voor de put, die niet volledig afgedekt was.”

In shock

Annemiek kon niet meteen op hulp rekenen. “Op een paar meter van de put stond een vrouw aan de parkeerautomaat. Ik riep om hulp, ze keek naar me en liep gewoon weg. Toen raakte ik in paniek, want ik raakte er niet uit en niemand wou helpen. Ik heb dan heel hard geroepen tot er 3 personen uit danscafé Charlie Brown kwamen. Ik was in shock van de pijn toen ze me uit de put hielpen en kreeg water in afwachting van de komst van de ambulance.”

De vrouw ligt momenteel in het Jan Yperman Ziekenhuis. “Ik heb 3 ribben gebroken, die mijn organen konden beschadigen. Mijn hele zijkant is geschaafd en gekneusd. Ik raak niet recht op eigen kracht en kan niet zelfstandig naar het toilet. Het enige wat voorlopig helpt, zijn zware pijnstillers en rust. Ik ben minstens een maand werkonbekwaam. Achteraf hoorde ik dat ik al de derde was, die in de put was gesukkeld dat weekend.”

“Aannemer verantwoordelijk”

De stad heeft de put na het ongeval volledig gedicht met platen. “Eigenlijk is niet de stad, maar de aannemer verantwoordelijk voor de signalisatie”, aldus burgemeester Jan Durnez (CD&V).

Annemiek zal nu haar verzekering aanspreken. “Voor alle duidelijkheid: ik was niet met de smartphone bezig en had geen alcohol op. Het is toch niet normaal dat je in de binnenstad moet uitkijken voor zulke putten. Dit ongeval zal ook financiële gevolgen hebben op professioneel vlak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier