Zwevegemse brandweer is technische hulpdienst geworden

Een van de grootste interventies was de brand in een schrijnwerkerij in de Deerlijkstaat op 26 mei. © a-GJZ
Redactie KW

De brandweer wordt meer en meer opgeroepen voor technische interventies. Die interventies vertegenwoordigen zowat de helft van het totaal aantal oproepen. Daarnaast werd Post Zwevegem 842 keer opgeroepen voor het verdelgen van wespen.

Het was postoverste Claude Monserez die tijdens de nieuwjaarsreceptie van de brandweerpost Zwevegem enkele cijfers bekend maakte. “Het is nog even te vroeg om het hele jaar te overlopen, maar van januari tot halfweg november 2018 werd brandweerpost Zwevegem 214 keer opgeroepen, waarvan bijna de helft voor dringende zaken”, zegt Claude Monserez.

Opvallend is ook het aantal oproepen voor technische hulpverlening. Claude Monserez: “Zowat een derde van die interventies ging naar brandalarmering. Verder waren er zeven incidenten met gevaarlijke stoffen en 11% van de interventies was voor logistieke ondersteuning.” De meeste oproepen waren voor reinigen wegdek, brand gebouw, wateroverlast en bijstand ziekenwagen.

Zonaal

De brandweer is een zonaal verhaal geworden. Iets meer dan de helft van de interventies gebeurde op het grondgebied van Groot-Zwevegem, maar er werd ook versterking geboden aan korpsen in Anzegem, Avelgem, Celles, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk en Moeskroen. Anderzijds kwamen ook de korpsen uit de omliggende gemeenten een handje toesteken indien nodig.

Opvallend is dat er afgelopen jaar uitzonderlijk veel wespennesten te verdelgen waren. “Onze post diende maar liefst 842 wespennesten te verdelgen. Het overgrote deel in onze gemeente, maar we werden ook af en toe gevraagd om in de zone te helpen bij het verdelgen van wespen. Positief is zeker dat we bij 60 procent van die adressen ook een rookmeldersenquête mochten invullen, wat enkel de veiligheid kan ten goede komen”, aldus nog de postoverste.

Boek

Claude Monserez maakte van de gelegenheid gebruik om de mensen te bedanken die meewerkten aan het Safety’vent dat in september op de Transfosite plaatsvond. Deze bijzondere opendeurdag kwam er naar aanleiding van 80 jaar brandweer Zwevegem en 75 jaar Rode Kruis Zwevegem. Hij dankte ook Joost Vanhessche voor het prachtig boek dat hij samenstelde rond het jubilerende brandweerkorps. (Geert Vanhessche)

Vereremerkingen tijdens nieuwjaarsreceptie van de brandweer

Zwevegemse brandweer is technische hulpdienst geworden
© GJZ

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van brandweerpost Zwevegem kregen heel wat mensen brevetten en getuigschriften uitgereikt. Daarnaast mocht burgemeester Marc Doutreluingne nog bij drie mensen een ereteken opspelden. Luc Weedaege kreeg de gouden medaille der kroonorde voor minstens 20 jaar dienst. Stefaan Vanneste en Luk Vancauwenberghe kregen het ereteken Ridder in de Orde van Leopold II. Op de foto: Henk Vanwalleghem (clusterofficier), burgemeester Doutreluingne, luitenant Stefaan Vanneste, Luc Weedaege, luitenant Luk Vancauwenberghe en majoor Claude Monserez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier