Leve confetti

Johan Sabbe

Wereldverbeteraars met oogkleppen op, ze bestaan. Volgens hen mag Zwarte Piet niet zwart meer zijn, maar moet hij roetstrepen hebben of er als een smurf uitzien. En kijk, nu hebben ze een nieuw been om aan te knagen, want op carnaval zou je geen confetti meer mogen gooien. Vanwege te bevuilend. Noem het de zoveelste poging om de vrijheid te beknotten.

Oké, er komt na een carnavalsstoet wel wat schoonmaakwerk aan te pas, maar na de Torhoutse Paardenmarkt is het wegdek op sommige plaatsen nog een pak vuiler en na het batjesweekend of zelfs de wekelijkse woensdagmarkt kun je ook niet echt van de straatstenen eten. Dus moeten we het niet gekker maken dan nodig. Confetti hoort nu eenmaal bij carnaval. Net zoals het gooien van rijst bij een huwelijk een rijke traditie is, al wordt dat her en der ook al verboden.

Gelukkig is het Torhoutse stadsbestuur zo verstandig om geen confettiverbod af te kondigen en de mensen die graag de zotskap opzetten hun pleziertje te gunnen. Na de stoet even de veegmachine door de straten laten paraderen en klaar!

Het geeft te denken hoe er almaar meer mooie tradities de nek worden omgewrongen met argumenten die vanuit een bepaalde zienswijze misschien wel steek houden, maar niet opwegen tegen het waardevolle van de eeuwenoude gebruiken. Een verbod op spuitbussen en het gooien van pakweg kippenpoten, wat we ooit tijdens een carnavalsstoet hebben gezien, is niet meer dan normaal. Maar die papieren snippertjes naar de prullenmand verwijzen, is te gek voor woorden. Een dergelijk verbod lijkt me alleen maar het gevolg te zijn van mensen met… geperforeerde hersenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier