Bart Tommelein vanaf mei effectief burgemeester

Bart Tommelein op de avond van de verkiezingen. © HH
Redactie KW

Bart Tommelein wordt titelvoerend burgemeester vanaf 2 januari, effectief burgemeester nadat hij zijn mandaat als minister heeft uitgedaan in mei. Dat zegt hij nu zelf op zijn Facebookpagina.

Op Radio 1 stelde de bijna-burgemeester van Oostende maandagmorgen dat er een mogelijkheid bestond dat hij zijn mandaat als burgemeester vanaf 2 januari effectief zou opnemen. Dat is ook wat hij ons al eerder had gezegd: normaal zou hij zijn mandaat als minister uitdoen, maar de kans bestond dat hij al eerder als minister zou stoppen om meteen burgemeester te worden.

“Mandaat als minister uitdoen”

Op zijn Facebook zegt Bart Tommelein nu het volgende: “Voor alle duidelijkheid. Ik heb altijd gezegd aan de Oostendse kiezer dat ik mijn mandaat als minister tot de verkiezingen in mei ging uitdoen. Maar wel op 2 januari 2019 titelvoerend burgemeester ging worden als de Oostendenaar dat signaal gaf op 14/10. In dat geval ben ik geen kandidaat meer voor een nieuwe ministerspost in een volgende regering. De Oostendse kiezer gaf wel degelijk het signaal!”

Tommelein is dus van plan om zijn mandaat als minister uit te doen. Dat betekent dat hij op 2 januari titelvoerend burgemeester wordt, maar zich enkele maanden zal moeten laten vervangen. Dat zal wellicht door een partijgenoot zijn. Als zijn mandaat als minister afloopt, dan wordt hij ook effectief burgemeester van de badstad.

(HH)