John Crombez: “We zullen nieuwe mensen naar voren schuiven in Oostende”

Jeroen Soete en John Crombez. © HH
Hannes Hosten

“Iedereen zit nog altijd min of meer op zijn positie.” Dat concludeert SP.A-voorzitter John Crombez na gesprekken afgelopen weekend met de vier democratische partijen over de Oostendse coalitievorming. “Er zijn enkele coalities mogelijk, maar iedereen moet een beetje uit de loopgraven komen. Op dit moment heeft een samenwerking met Groen absoluut onze voorkeur.”

John Crombez stelde een tekst op waarin hij de accenten van alle democratische partijen – Stadslijst, Open VLD, Groen, N-VA en CD&V – heeft verwerkt. “De gesprekken gingen over het inhoudelijke en over het bestuurlijke – de vraag over hoe we een en ander willen realiseren. De andere partijen vroegen ook vernieuwing in de mandatarissen die we naar voren schuiven. Over de inhoud van die gesprekken wil ik niets kwijt en ik kan vandaag ook niet de bewijzen leveren, maar we zullen met nieuwe mensen komen. Ook andere partijen zullen dat doen”, verzekert John Crombez.

Quid Vande Lanotte?

Op de vraag of Johan Vande Lanotte nog de kandidaat-burgemeester van de Stadslijst is, wou hij niet antwoorden. In de tekst die hij op tafel legde voor de andere partijen, luidt het als volgt: “Het is belangrijk dat in de uitvoerende mandaten binnen een korte termijn na de opstart van de nieuwe legislatuur door de verschillende bestuurspartners belangrijke personelevernieuwingen doorgevoerd worden.”

Binnen een korte termijn na de opstart, niet meteen op 1 januari dus. Wat wellicht te maken heeft met de Vlaamse en federale verkiezingen op 26 mei 2019, die ongetwijfeld ook gevolgen zullen hebben voor het Oostendse politieke personeel.

De Oostendse coalitievoering ligt moeilijk, maar nu ook niet zo onnoemelijk moeilijk

De gesprekken namens de Stadslijst werden wel gevoerd door John Crombez en fractieleider Jeroen Soete en dat zal zo blijven. “De reden is heel simpel”, zegt Crombez. “Dinsdagavond hadden we overleg met de mensen van de Stadslijst. Er was toen zo’n opbod aan de gang dat we voelden dat het snel zou vastlopen. Iedereen bleef maar roepen over de postjes en de sjerp. Dan vonden wij het beter om gesprekken te voeren zonder de lijsttrekker erbij. De Oostendse coalitievoering ligt moeilijk, maar nu ook niet zo onnoemelijk moeilijk. Maar door meteen de Stadslijst uit te sluiten, kwamen er moeilijke formules op tafel te liggen, waarbij vier partijen nodig waren.”

Raar fenomeen

“Het was een raar fenomeen op verkiezingszondag: de grootste partij werd uitgesloten bij de coalitievorming”, aldus John Crombez.

“Het is alsof je een voetbalmatch met 4-3 wint, maar er dan niet meer aan te pas komt. De toekomst van Oostende is te belangrijk om een democratische partij uit te sluiten, zeker de grootste partij niet. Maar het is ook niet zo verstandig om na de verkiezingen samen te klitten. Dat zorgt voor blokkages en ik hoop dat het in de toekomst niet meer gebeurt. Onze voorkeurspiste is er absoluut een met Groen, maar Groen heeft ons geen garanties gegeven om aan ons gekoppeld te blijven en dat hebben we ook niet gevraagd. Anders zetten we ons weer vast. Maar we kunnen zeker veel raakvlakken vinden met Groen.”

Gevoel voor drama

“Iedereen zal moeten afstappen van de eerdere zware verklaringen. Een vertrouwensbreuk is er niet, dat kunnen we ons niet permitteren. Dat is bijzaak. De hoofdzaak is dat we een meerderheid moeten vinden. Daarvoor zal iedereen uit de loopgraven moeten komen. Bart Tommelein neemt aanstoot aan mijn telefoontje naar de N-VA? Als vertegenwoordiger van de grootste partij heb ik op verkiezingszondag rond 16.30 uur contact opgenomen met N-VA, Groen en Open VLD. Johan Vande Lanotte heeft de CD&V gecontacteerd. Er zijn zes coalities mogelijk met drie partijen. We hebben eens alle mogelijkheden overlopen. Maar daar aanstoot aan nemen? Dat wijst op gevoel voor drama. We zullen rustig en sereen verder praten en ik neem daar zelf de nodige initiatieven voor.”