Knokke-Heist blijft gekant tegen proefeiland

Redactie KW

Knokke-Heist blijft zich verzetten tegen de plannen om een proefeiland voor de kust van de badstad aan te leggen. De kritiek komt er nu het openbaar onderzoek volop aan de gang is. “Wij vechten verder”, aldus burgemeester Leopold Lippens woensdag.

Knokke-Heist had zich eerder al negatief uitgesproken, maar herhaalt die stelling nu nog eens omdat het openbaar onderzoek volop aan de gang is, en wil zo veel mogelijk bezwaren verzamelen. Bovendien merkt het schepencollege op dat er op dit moment proefboringen gebeuren voor de kust van de badstad. Volgens Knokke-Heist is een proefeiland nefast voor het toerisme.

“Het college van burgemeester en schepenen vindt het onvoorstelbaar dat op 1 oktober 2016 minister Ben Weyts (N-VA) en staatssecretaris Philippe De Backer (Open VLD) enkel in aanwezigheid van de lokale N-VA-mandatarissen dit project hebben voorgesteld in Natuurpark het Zwin met streefdatum van de realisatie van het proefeiland in 2020. Dit betekent duidelijk dat dit project gedragen wordt door de N-VA, waarbij de lokale N-VA-mandatarissen hun minister niet eens durven tegen te spreken”, sneert burgemeester Lippens.

“Het gemeentebestuur is sindsdien naar alle vergaderingen en inspraakmomenten geweest waarop het uitgenodigd werd.” Niettegenstaande stelt het college vast dat de Vlaamse minister van Toerisme nooit de moeite genomen heeft om naar het standpunt van de lokale overheid te luisteren. “Blijkbaar interesseert ons toerisme hem dus niet”, aldus de burgemeester.

Weyts en federaal staatssecretaris voor de Noordzee De Backer willen met dit pilootproject vooral bekijken hoe de kust op lange termijn kan beschermd worden tegen de duizendjarige storm. Bedoeling is om in 2020 de aanleg te starten van een kunstmatig eiland van 40 hectare op 1,2 kilometer voor de kust van Knokke-Heist.

“De burgemeester manipuleert de bevolking”

“We mogen niet uit het oog verliezen dat het hier in de eerste plaats gaat over Knokke-Heist en het hinterland verdedigen tegenover mogelijke overstromingen en stormen, gevolgen van de klimaatveranderingen”, reageert Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser namens minister Weyts. “Niemand is de storm van 1953 vergeten. Niets doen is dus echt geen optie. Het gaat over het veiligstellen van de Knokke-Heistenaar. Inwoners, toeristen en tweedeverblijvers bang maken met foute info en petities is makkelijk, maar weinig constructief. Of wil de burgemeester met dit dossier zijn sjerp in oktober opnieuw veiligstellen? Hij manipuleert zijn bevolking en leidt met dit dossier de aandacht af van de echte lokale thema’s waar hij en zijn ploeg reeds jaren voor verantwoordelijk zijn.”

(Belga – foto Google Maps)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier