Kortrijk is enige zonder nieuw schepencollege: “Eerst bestuursakkoord, dan de mensen”

© KDS
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijk is op dit moment de enige West-Vlaamse stad die het nieuwe schepencollege nog niet heeft voorgesteld. Een voortzetting van de coalitie tussen Team Burgemeester, N-VA en SP.A liet na de verkiezingen nochtans niet lang op zich wachten. Dat team stelde toen een erg ambitieus tienpuntenplan voor om de beste stad van Vlaanderen te worden. Maar welke schepenen dat plan moeten realiseren is nog steeds niet geweten. “Pas in de tweede helft van december komt daar duidelijkheid over”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Negen schepenzetels zijn er te verdelen in Kortrijk. Vier voor Team Burgemeester, drie voor SP.A en twee voor N-VA. Een reflectie van de stembusslag. “Maar wie op welke post zal zitten wordt nu nog niet bepaald. Eerst wil de stadscoalitie het volledige tienpuntenplan uitgebreid uitwerken. Pas dan zal de beste man of vrouw voor een bepaalde bevoegdheid aangeduid worden”, stelde de burgemeester tijdens de persconferentie waar hij de nieuwe coalitie voorstelde.

Open vizier

“En daar blijf ik bij”, wist hij deze week te vertellen. “Dus zo lang duurt dat helemaal niet. Ik wil dat elke partij met een open vizier naar de tekst kijkt in plaats van enkel op te komen voor ‘hun’ bevoegdheden.” Andere (mogelijke) schepenen weigeren elk commentaar. Zo wilde Philippe De Coene enkel kwijt dat er nog volop aan het bestuursakkoord wordt gewerkt.

Politicoloog Nicolas Bouteca vindt dat op zich wel een logische redenering. “Dat is een techniek die ze op federaal niveau ook toepassen en daar heeft Vincent Van Quickenborne natuurlijk al wat ervaring.” Anderzijds getuigt het natuurlijk ook van goede marketing, iets waar onze burgervader niet vies van is. “Al denk ik dat het al duidelijk is wie er schepen zal worden. Wellicht is er enkel nog enige discussie over de bevoegdheden. Team Burgemeester heeft het met zijn vier zetels uiteraard voor het zeggen”, weet Bouteca.

De twee coalitiepartners hebben een veel zwakker resultaat neergezet bij de laatste verkiezingen en dat zal een prijs hebben. Zij zijn in principe inwisselbaar, de bal ligt in het kamp van Team Burgemeester. Die schepenen zullen wellicht de zwaarste portefeuilles binnenhalen. De burgemeester gaat natuurlijk nergens naartoe en ook Arne Vandendriessche en Wout Maddens mogen volgens mij hun stoel houden. Als we naar het aantal stemmen kijken is Ruth Vandenberghe een logische toevoeging aan dat team.”

Sport voor Arne?

Het meest gevoelig in blauwe hoek is wellicht de bevoegdheid van Wout Maddens voor Wonen en Ruimtelijke Ordening. “Het is inderdaad zo dat hij die bevoegdheden al 12 jaar heeft”, weet Nicolas Bouteca. “Het is denk ik gezond om niet te lang dezelfde portefeuille te beheren. De stad kan volgens sommigen wel eens een andere visie gebruiken op dat vlak. Misschien is hij ook persoonlijk eens aan verandering toe. Verder zie ik bijvoorbeeld een Arne Vandendriessche op Sport. Hij was in de afgelopen maanden een van de sleutelfiguren in de fusie van het Kortrijkse basketbal die er zit aan te komen. Het zou dus zeker een passende functie zijn voor hem.”

Bij SP.A liggen de kaarten wat moeilijker. Zij hebben maar drie zetels te verdelen. Met OCMW-voorzitter Philippe De Coene en huidige schepenen Bert Herrewyn en Axel Weydts staan drie sterke mannen klaar om die in te vullen. “Maar voor een socialistische partij ligt dat gebrek aan vrouwen natuurlijk wel wat gevoelig”, verduidelijkt Bouteca. “Tine Soens, die op dit moment in het Vlaams Parlement zetelt had daar een optie kunnen zijn. Maar zij haalt wat te weinig stemmen. Philippe De Coene lijkt vanuit zijn ervaring grote kans te maken op sociale zaken.” Cultuur wordt ook genoemd. “Dat lijkt mij een wat lichte portefeuille voor iemand als Philippe De Coene.”

N-VA tot slot zal het wat met de restjes moeten doen vrees ik. Ze legden geen geweldig parcours af tijdens de vorige legislatuur en werden daarvoor afgestraft aan de stembus. Kelly Detavernier, nu schepen van onder andere Financiën en Onderwijs lijkt mij een zekerheid omdat er voldoende vrouwen in het schepencollege moeten zitten. Van Axel Ronse ben ik minder zeker. Hij boekte een slecht resultaat in de afgelopen campagne. Al stelt zich dan wel de vraag wie het anders zou moeten worden. Misschien slepen ze de nieuwe bevoegdheid Diversiteit in de wacht. Dat was voor de partij belangrijk in de campagne. Zeker lijkt dat N-VA het zal moeten stellen met minder belangrijke en minder aantrekkelijke bevoegdheden zoals bijvoorbeeld Financiën. Die zijn minder gegeerd omdat schepenen daar niet echt mee naar buiten kunnen komen”, besluit de politicoloog.

Een andere realistische piste lijkt ook een splitsing van de mandaten in te houden. Dan zetelt een eerste schepen bijvoorbeeld drie jaar in het schepencollege waarna die vervangen wordt door iemand anders van zijn of haar partij.

Kortrijk is enige zonder nieuw schepencollege:
© KDS