N-VA en CD&V vormen coalitie in Izegem

© (Foto Frank)
Redactie KW

N-VA heeft in CD&V een nieuwe coalitiepartner gevonden. De partij van burgemeester Bert Maertens blijft de grootste in Izegem. De partij gaat er in de thuisstad van Vlaams minister-president Geert Bourgeois wel licht op achteruit, maar het is vooral de entree van Stip, met 16,3 procent van de stemmen, dat opzien doet baren.

De nieuwe coalitie voor Izegem is nog op de avond van verkiezingszondag geboren. N-VA gaat in zee met CD&V. De partij van oud-burgemeester Gerda Mylle wordt wel gehalveerd en zakt van zes naar drie zetels. “Met CD&V kunnen we het meest coherente verhaal schrijven”, zegt burgemeester Bert Maertens. “We hebben al een gezamenlijke visie voor de komende jaren, maar de concrete invulling – wie welke bevoegdheden krijgt – volgt de komende dagen.”

CD&V mag met Ann Van Essche één schepenambt invullen en levert ook de voorzitter van de gemeenteraad. “Ik heb SP.A en Open VLD persoonlijk gebeld om hen te melden dat onze keuze niet naar hen ging”, aldus nog Bert Maertens. “We opteren er ook voor om met één partij extra Izegem te besturen, want dat is efficiënter. En met CD&V halen we een partij aan boord met de nodige bestuurservaring.”

N-VA gaat er wel lichtjes op achteruit. Maar het verlies van de 0,6 procent van de stemmen resulteert wel in één extra zetel. Als grootste partij (35,8 procent) profiteert N-VA zo van het feit dat er meer partijen opkwamen in Izegem. Ook de persoonlijke score van Bert Maertens mag gezien worden. Hij haalt 3.549 stemmen, net geen duizend meer dan zes jaar geleden.

De verrassing van de verkiezing in Izegem is dus STiP. De partij haalt meteen vijf zetels.

Een derde winnaar is dan weer het Vlaams Belang dat een stuk hoger scoort en dat zonder boegbeeld Stefaan Sintobin die naar Brugge verhuisde. CD&V (11,9) blijft nipt groter dan Vlaams Belang (11,7). Beide partijen halen drie zetels. CD&V kwam wel van zes zetels en moet dus zwaar inleveren.

SP.A (8,1 procent) en Groen (8,9 procent) halen elk twee zetels. De voormalige kartelpartners waren in 2012 samen nog goed voor zeven zetels. Open VLD (7,2 procent) moet dik twee procent inleveren tuimelt van twee zetels nog slechts één vertegenwoordiger in de gemeenteraad.

Beloning

“We werden door de kiezer beloond voor ons gevoerde beleid”, zegt Bert Maertens (N-VA). Met zijn 3.549 voorkeurstemmen speelde hij alle concurrentie naar huis. “Ondanks de versnippering van bepaalde partijen en de opkomst van Stip die overal stemmen plukt en een forse stijging van Vlaams Belang gaan we toch nog een zetel vooruit. Dit maakt ons winnaar van deze verkiezingen.” Om een bestuur te vormen kon niet zonder N-VA, tenzij het cordon met het Vlaams Belang doorbroken zou worden. “Geen enkele partij zou dit doen. Daarom was het voor ons een comfortabele positie en konden we rustig een coalitiepartner zoeken.” Toch was al heel snel duidelijk dat het CD&V zou worden. “Die partij heeft ook al heel wat bestuurservaring en we hebben zin om samen te besturen. We hebben een coherente visie. CD&V moet wel nog de wonden likken van deze verkiezingen, ze vielen van 6 op 3 zetels terug, maar straks leggen we de krijtlijnen vast om samen de toekomst van de stad uit te stippelen.” Volgens het bestuursakkoord mag CD&V één schepen en de voorzitter van de gemeenteraad leveren. Die schepen zal Ann Van Essche worden. Wie bij N-VA de schepenmandaten zal bekleden ligt nog niet vast. “Dat wordt pas begin de week beslist. Eerst gaan we een nachtje door vieren”, besluit Bert Maertens.

STiP bouwt toch een feestje.
STiP bouwt toch een feestje.© (Foto Frank)

STiP buiten de prijzen

Bij STiP, dat dus erg goed scoorde, reageren ze ontgoocheld. Dominique Stove: “Dit is geen keuze voor het volk. Met ons erbij hadden we samen 18 zetels op 29 gehad, dan vertegenwoordig je toch een mooi deel van de bevolking. Maar blijkbaar is dat niet belangrijk. Ze kiezen voor de zwakste bruid, een partij die achteruit gaat. CD&V is gehalveerd in zetels, dus verliezen ze deze verkiezing. Voor N-VA is dit een keuze voor het eigen gemak. Jammer, maar dat bewijst dat niet de stem van het volk belangrijk is, maar de wil van één man. Net zoals in Antwerpen zeker?”

Met het nieuwe bestuursakkoord tussen N-VA en CD&V valt Stip, het Stedelijk Izegems Project, dus buiten de prijzen. Exit schepen Nadia Staes dus en ook geen comeback voor Kurt Grymonprez. “We hadden de bui al voelen hangen”, zegt Kurt Grymonprez. “We kregen geen enkel telefoontje van de N-VA de afgelopen namiddag. En dit is jammer. Want eigenlijk is dit niet wat de kiezer wil. Er wordt nu een coalitie gevormd met een verliezende partij. Terwijl de kiezer door ons vanuit het niets vijf zetels te schenken wel iets anders voor ogen had.”

Toch werd een feestje gebouwd in het zaaltje waar de Stip-kandidaten en -medewerkers samenkwamen. “Het is ook een resultaat om fier op te zijn. Met alles wat we de jongste weken gehoord hebben, was wel duidelijk dat we niet zouden afgaan. Maar vijf zetels hadden we nu ook weer niet verwacht. Eigenlijk zetten we een sterke prestatie neer”, klinkt het nog. Terwijl N-VA 13 zetels behaalt, konden wij er ook nog vijf in de wacht slepen. Alleen jammer dat we die niet verzilverd zien in bestuursdeelname.”

CD&V heeft weer een schepen

Nadat bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen N-VA aan zet kwam en CD&V uit de meerderheid knikkerde, bleef de partij zes jaar lang op de oppositiebanken. Een kuur die nu voor minstens zes jaar weer voorbij is. Ann Van Essche, die het schepenambt zal vervullen, is er blij om. “CD&V is een bestuurspartij”, reageert ze. “Daarom ben ik blij dat we opnieuw deel uitmaken van de meerderheid. Ik ben vooral blij voor de vele jonge mensen die op onze lijst plaatsnamen. Doordat we mee besturen kunnen we ze een betere politieke toekomst garanderen. Vanuit de oppositie loopt dit veel moeilijker.”

Ann Van Essche is heel blij met wat ze bereikt heeft. Toch koestert ze gemengde gevoelens. “Hoewel we mee kunnen besturen nu, is ons aantal zetels wel gehalveerd. Maar de bestuursdeelname is een nieuwe kans om ons te bewijzen.”

(MI)

N-VA en CD&V vormen coalitie in Izegem

Verkozen kandidaten 2018

1. SP.A

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

HOLLEVOET Justine

375

2

DUHAMEL Frank

349

2. N-VA

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

MAERTENS Bert

3.549

2

MAERTENS Caroline

1.589

3

HIMPE Kurt

1.402

4

FEYS Lothar

1.385

5

VERBEKE Tom

1.212

6

PATTYN Diederik

887

7

BOGAERT Lisbet

873

8

DERUMEAUX Virginie

827

9

VERSCHOOT Nick

668

10

CARRETTE Kevin

660

11

DEPOORTER Hein

657

12

VERHAEGHE Frederick

647

13

VERBEKE Jan

639

3. CD&V

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

VAN ESSCHE Ann

778

2

MYLLE Gerda

617

3

DEHAUDT Dries

518

4. Groen

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

CLARYS Balder

437

2

RENIER Veerle

358

5. Vlaams Belang

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

SEYNAEVE Giel

470

2

DEWULF Nathalie

256

3

BAERT Rik

234

6. Open VLD

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

LEENKNECHT Geert

619

7. STiP

Rangorde

Naam

Voorkeurstemmen

1

GRYMONPREZ Kurt

1.572

2

STAES Nadia

1.406

3

VANDEPUTTE Sybille

753

4

DIERICKX-VISSCHERS Jan

477

5

PARMENTIER Didier

448