Sybille Geldhof pendelt komende zes jaar tussen klas en gemeentehuis in Ledegem

Ruben Samyn, Wouter Callebert, Sybille Geldhof en Louise Samyn. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Toen Sybille Geldhof 12 jaar geleden door burgemeester Bart Dochy en schepen Wally Corneillie werd gevraagd om op de lijst te staan hadden ze het over ‘een perfect profiel’.

Sybille woonde toen nog in Ledegem, gaf les in Rollegem-Kapelle, en in nog andere buurgemeenten, maar is wel afkomstig van St.-Eloois-Winkel.

Sybille kreeg toen een OCMW-mandaat, gedeeld met Dirk Nollet. Zes jaar later werd ze verkozen als gemeenteraadslid en nu wordt ze schepen met sport, onderwijs, jeugd, noord-zuid en dierenwelzijn als bevoegdheden.

Sybille behaalde nu ook nog steeds meer dan 900 stemmen, goed voor een mooie plaats in de ranking. Ze wordt voor 4 jaar schepen en zal daarna opgevolgd worden door Emiel Debusseré. Daarna wordt ze, in opvolging van burgemeester Bart Dochy, de voorzitter van de gemeenteraad.

Veel leren

“Ik wil vooral leren”, vertelde ze zes jaar geleden. “Ik ben via mijn beroep als onderwijzeres, veel bezig met mensen. Ik ben heel sociaal aangelegd en wil dat ook doen tijdens de komende zes jaar. We doen ons uiterste best voor de mensen en daar wil ik zeker aan meewerken.”

Deze wijze woorden gelden nog steeds voor Sybille, die ondertussen vanaf deze week maar halftijds, in de voormiddag, lesgeeft. Ze zegt wel dat die verandering momenteel wat raar aan doet, maar merkt wel dat ze ‘haar’ kinderen in goede handen achterlaat.

“Mijn ouders waren niet echt politiek aangelegd, maar politiek was bij ons ook nooit ver weg in de huiskamer. Ze waren wel duidelijk CVP-gezind, wat mijn keuze voor de lijst CD&V/VD evident maakte.”

Sybille heeft de nodige ervaring kunnen opdoen in haar jeugd en verenigingsleven. Ze was lid van de Chiro, speelde muziek en ging ook sporten. Ze brengt veel tijd door met de mensen en probeert die ervaring nu ook in de politiek mee te nemen.

Twee nieuwe scholen

“Sport en jeugd zijn twee bevoegdheden waar ik veel bij de mensen kan zijn. Voor de bevoegdheid onderwijs heb ik het geluk om tijdens deze legislatuur twee nieuwe scholen te laten openen: in Ledegem en in St.-Eloois-Winkel. De school in Rollegem-Kapelle werd door mijn voorganger geopend.”

Wat noord-zuid betreft wil ze er alles aan doen om de mensen die bij ontwikkelingssamenwerking betrokken zijn te ondersteunen.

Dierenwelzijn is een nieuwe bevoegdheid die er nu moest bijkomen. Sybille heeft een kat, wat kippen en een konijn. Voornamelijk van haar kat houdt ze veel. Vroeger thuis hadden ze een hond.

“We willen als gemeente nu iets doen aan zwerfkatten. We moeten ze allemaal laten ‘chippen’. Door al die bevoegdheden zal ik goed kunnen te weten komen wat er leeft in de gemeente. Het zijn stuk voor stuk thema’s waar ik veel bij de mensen zal zijn.”

Veel vrije tijd heeft Sybille niet. Ze houdt van dansen en turnen, hobby’s waar haar vier kinderen aan doen, en van muziek.

Hobby’s kinderen

“Wouter is zelfstandig garagist en daar spring ik ook af en toe bij voor de boekhouding. Als er nog wat tijd over is doe ik ook wat boodschappen voor de zaak.”

Daarnaast moet ze er ook zijn voor haar kinderen die er verschillende hobby’s op na houden, Ruben is in het muziek en is een ‘freerunner’, een discipline waarbij het de bedoeling is om door gymnastische technieken over obstakels te springen.

“Louise en Evita houden van dansen en turnen en Vic houdt zich vooral bezig met zijn vrienden. Wouter is ook brandweerman en daar kruipt ook wat tijd in.”

“Moederke”

Sybille krijgt af en toe de benaming ‘Moederke’ te horen. Als moeder van 4 kinderen is haar woonkamer ook meestal goed gevuld en kan ze daar ook ‘moederke’ zijn. Als schepen van Sport, Jeugd en Onderwijs kan ze dit suffix ook heel erg gebruiken. “Ik ben van jongs af aan graag met kindjes bezig. Wij woonden toen recht tegenover een onthaalmoeder en ik was daar ook veel te vinden om wat te helpen.”

Toen Sybille later zelf lesgaf, koos ze ervoor om zo veel mogelijk met de kleinste kinderen om te gaan. “Dertien jaar had ik de kinderen van het eerste leerjaar onder mijn hoede en dat kon ik goed appreciëren. De kinderen die vanaf de kleuterklas voor het eerst naar de lagere school trekken was echt mijn ding. Nu ik halftijds werk zie ik mijn kinderen nog enkel in de voormiddag.”

Na haar huwelijk met Wouter Callebert kreeg ze er plotseling twee nieuwe kinderen bij, maar ondertussen heeft iedereen zich al goed aangepast aan deze nieuwe situatie. “Ze waren ook nog klein toen we hier kwamen samenwonen.”

Drama op zee: “Ik moest verder met mijn leven”

Sybille Geldhof beleefde in haar leven een groot drama dat de nationale en internationale pers haalde. Sybille huwde met David Samyn en woonde toen in de Rollegemstraat in Ledegem, waar David zijn zaak Bouwwerken Samyn had. “Van het begin af aan was David begeesterd door boten en water. Ook zijn vader was dat. Op een bepaald moment kon David een boot kopen.” Het was toen nog een klein bootje, maar geleidelijk aan veranderde dat en werd de boot groter en moderner.

“David leerde duiken. Op 31 oktober 2009 dook hij met enkele vrienden en familie nabij Oostende in de zee.” Wat er toen gebeurde kan niemand echt vertellen. “Het was geen zwaar weer, maar David moet op een bepaald ogenblik een probleem gehad hebben. Zijn duikmaten zeiden dat hij nog een bepaald teken moest gegeven hebben dat hij geen adem kreeg.” David is toen verdwenen in het water. Niemand vond hem.

“Op 10 juli 2010, 9 maanden later, werd zijn lichaam gevonden in Nederland. Tot die tijd leefde Sybille met angst. “De angst om de telefoon op te nemen, de angst om slecht nieuws te horen, dat blijft je wel bij. Maar ik had twee kinderen, Ruben was 5 jaar en Louise was amper 9 maanden. Ik was alleen met mijn kinderen, ik moest verder doen met mijn en ons leven.”

Sybille leerde later Wouter Callebert kennen en bouwde een nieuw leven op. Op 8 juli 2017 huwden ze in het Ledegemse gemeentehuis. “Het was een dag om nooit meer te vergeten. De schoolkinderen en de leden van het schoolkoor, waarvan ik koorleidster was, waren aanwezig. Ook de brandweercollega’s van Wouter waren er met heel hun wagenpark, in uniform.”

Toen Sybille en Wouter thuis kwamen kregen ze nog een verrassing. De collega’s van de brandweer hadden 420 lege bakken bier, goed voor 11.000 flesjes, gedeponeerd in hun tuin.

“Dat was het cadeau van de brandweer. We konden die flesjes omwisselen bij Dranken Foulon voor geld, een aardig sommetje.” (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier