Team Burgemeester ziet Kortrijk als culturele hoofdstad van Europa in 2030

Vincent Van Quickenborne, Hilde Vanderstraeten en Wout Maddens hebben grote plannen met cultureel Kortrijk. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Team Burgemeester stelt een ambitieus cultuurplan voor: de bouw van een cultureel Congrescentrum met daarin ook een School of Arts en een nieuwe bibliotheek. Met dit nieuw cultuurplan willen ze culturele hoofdstad van Europa worden in 2030. De kostprijs wordt geraamd op 20 tot 30 miljoen euro.

Team Burgemeester vindt dat Kortrijk een culturele boost nodig heeft. “We willen het cultureel potentieel in Kortrijk opnieuw op de Vlaamse kaart zetten. Om dat te doen moeten we ambitie durven tonen. We moeten van Kortrijk een van de culturele hoofdsteden van Vlaanderen maken”, duidt Vincent Van Quickenborne, lijsttrekker bij Team Burgemeester.

Het uiteindelijke doel is Kortrijk te laten uitroepen tot culturele hoofdstad van Europa in 2030. “Die erkenning gebeurt in 2024. De basis moet daarvoor nu in de komende jaren gelegd worden.” Team Burgemeester wil dat doen met verscheidene grote ingrepen in het culturele en andere gebeuren in de stad.

Zo is er een masterplan voor de Schouwburg en het Schouwburgplein. Het Arenatheater wordt uitgebreid tot 200 plaatsen. Verder zijn er verbouwings- en vernieuwingswerken gepland en wordt het foyer een cultuurcafé. Het Schouwburgplein wordt ook aangepakt. “We maken er een groot horeca- en belevingsplein van: de fontein verdwijnt en we onderzoeken of de ingang van de parking kan verlegd worden naar de Doorniksestraat. Daarmee creëer je met de Reynaertstraat erbij één grote publieke ruimte”, aldus Vincent Van Quickenborne.

Team Burgemeester ziet Kortrijk als culturele hoofdstad van Europa in 2030
© JVGK

Het Muziekcentrum Track wordt verder vernieuwd. De muzieksite wordt verbonden – over de kluifrotonde die verdwijnt – met de fuifzaal Depart en het Nelson Mandelaplein. Het Conservatoriumplein wordt een muziekpark met aandacht voor veel groen en kinderen. Het Casinoplein wordt een theaterplein met een mobiele installatie voor voorstellingen en, concerten en boekpresentaties. Dit in samenwerking met Theoria.

“We voorzien ook de heraanleg van het historisch hart van Kortrijk: dat zijn de straten tussen de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Sint-Maartenskerk. Het Begijnhof wordt uitgebreid en Museum 1302 wordt een stadsliving en Huis/Atelier van de identiteit, waar je kan kennismaken met collecties en variabele tentoonstellingen”, aldus huidig schepen van Bouwen Wout Maddens.

Team Burgemeester ziet Kortrijk als culturele hoofdstad van Europa in 2030
© Stad Kortrijk/Beeldbank

Congrescentrum van 30 miljoen euro

Buda-eiland, het culturele hart van de stad, zien we als icoon voor onze kandidatuur. De werktitel is ‘Buda is geen eiland’ omdat het eiland banden legt tussen zeer diverse actoren uit de cultuursector, de onderwijsinstellingen, de ondernemers en de bewoners van de stad”, aldus de lijsttrekker. Andere kandidaten om culturele hoofdstad van Europa te worden zijn onder meer Hasselt, Leuven en Luik.

Om onze kandidatuur nog meer kracht bij te zetten willen we op de tip van het Buda-eiland tegen 2030 een culturele landmark bouwen met een cultureel congrescentrum, een School of Arts en een nieuwe bibliotheek. Het moet een architecturaal icoon worden die de culturele ambities van Kortrijk ook ruimtelijk vertaalt, tastbaar en zichtbaar maakt. Een magneet waar ondernemerschap, onderwijs, burgers en cultuur elkaar ontmoeten.” De kosten daarvan worden geraamd tussen 20 en 30 miljoen euro.

De Kortrijkse Hilde Vanderstraeten, de nieuwe kandidate voor de verkiezingen, moet het plan helpen waarmaken. Zij is docent woord aan de academie Waregem, freelance regisseur, productieverantwoordelijke en werkt samen met alle disciplines van de professionele- en amateurpodiumkunsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier