Bibliotheek Kortrijk en Vrije Basisschool Knokke-Heist krijgen award voor mediawijs project

De M-Award voor Mediawijs Beleid ging naar de bibliotheek van Kortrijk. © Bibliotheek Kortrijk
Redactie KW

De Gezinsbond en Child Focus, de onderzoeksgroep MICT-UGent-imec, het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen, de bibliotheek van Kortrijk en de Vrije Basisschool O.L.V.O. Knokke-Heist hebben elk een M-Award in de wacht gesleept. Die werden donderdag uitgereikt en zetten organisaties die creatief en kritisch omgaan met media en ICT in de bloemetjes.

Het is de derde keer dat het Vlaamse Kenniscentrum Mediawijsheid de awards uitreikte. Scholen, overheden, organisaties en bedrijven konden hun project indienen. Een onafhankelijke jury nomineerde daaruit 14 finalisten, waarvan 5 initiatieven een M-Award wonnen. De jury hield onder meer rekening met de maatschappelijk impact van de projecten en met hoe vernieuwend ze zijn. “De M-Awards geven erkenning aan verdienstelijke initiatieven en motiveren andere organisaties om ook met mediawijsheid aan de slag te gaan”, stelt Vlaams minister van media, Sven Gatz.

De Gezinsbond en Child Focus wonnen een award in de categorie Educatief Project voor hun interactieve vormingsmodus ‘Veilig Online’. Daarmee krijgen ouders een zicht op het mediagebruik van jongeren.

De prijs voor Mediawijs Onderzoek ging dan weer naar de ‘imec.digimeter’ van de onderzoeksgroep MICT-UGent-imec. De digimeter toont hoe Vlamingen omgaan met digitale media en technologie. Daarbij komen ook thema’s als digitaal welzijn, privacy en angst voor technologie aan bod.

De campagne ‘Kop Op’ van Het Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen sleepte de M-Award voor Mediawijze Mediaproductie in de wacht omdat ze mensen bewust wil maken over hun smartphonegebruik.

De M-Award voor Mediawijs Beleid ging naar de bibliotheek van Kortrijk, waar een Open Leercentrum met een aantal medialabfuncties is ingericht.

Ten slotte won de Vrije Basisschool OLVO Knokke-Heist de M-Award voor Mediawijs Schoolproject voor het project ‘Echt of nep’. Daarmee krijgt elk leerjaar over een bepaald thema les, zoals over info op websites, reclamebanners, nieuwsberichten en gaming.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier