Brugge wil bodycams aankopen voor politie

© BELGA
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het Brugse stadsbestuur wil 45 bodycams aankopen voor de lokale politie. “Zo’n camera op het uniform van de agenten heeft een preventieve werking en is natuurlijk ook een ideaal middel om bepaalde geschillen bij interventies uit te klaren en te beslechten”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Nadat eerder al andere politiezones, zoals Oostende, er mee aan de slag gingen, zal nu ook de lokale politie van Brugge binnenkort gebruik maken van zogenaamde bodycams, kleine camera’s die op het uniform van politiemensen worden aangebracht.

Burgemeester Dirk De fauw zal op de gemeenteraad van 26 maart voorstellen om goedkeuring te geven aan de aankoop van 45 van die bodycams met bijhorende software. “Bij gebruik van deze camera’s moet er wel rekening gehouden worden met de privacywetgeving. Als de politieagent de camera inschakelt bij een bepaald conflict, dan moet hij of zij de ‘opponent’ of de gefilmde dus daarvan op de hoogte brengen”, verduidelijkt De fauw. “Het is dus zeker niet de bedoeling dat deze camera’s permanent ingeschakeld zijn. In een conflictsituatie kunnen de beelden nadien gebruikt worden om uitsluitsel te bieden bij onenigheid over het optreden van de politiemensen. Maar ook bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk kan het nuttig zijn om zo een goed beeld te hebben van de situatie. En de camera’s kunnen ook een preventieve werking hebben. Amokmakers zullen misschien wel twee keer nadenken als ze weten dat hun daden kunnen gefilmd worden.”

Aan het gebruik van de bodycams is een opleiding bij de politieschool verbonden en er moet ook nog een protocol opgesteld worden, maar volgens burgemeester De fauw zouden de cameraatjes al over een goede maand operationeel moeten kunnen zijn. “Het is niet de bedoeling om iedere agent me zo’n camera op het uniform uit te rusten. Als bijvoorbeeld twee politiemensen samen op pad zijn, is het voldoende dat een van hen een bodycam draagt. En het is sowieso vooral gericht op de interventies, zoals bijvoorbeeld in de uitgaansbuurten. We gaan de wijkagenten dus niet gaan uitrusten met zo’n camera.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier