Brugs OCMW zoekt rijbuddies

Piet Dupan, Inge Waeyaert, Pablo Annys, Al Mansour Nouri, Charlotte De Leersnyder en Luc Verbrugghe. © WK
Redactie KW

Het OCMW Brugge is op zoek naar rijbuddy’s voor zijn ‘Start to Drive’-project. Bedoeling is de 1.200 leefloners in de regio Brugge met een rijbewijs uit de ‘vervoersarmoede’ te halen, en ze zo letterlijk en figuurlijk in de richting van een job te sturen.

“Mobiliteit is een basisrecht. Maar in de praktijk zien we dat één op de twee Bruggelingen die bij het OCMW aankloppen, niet over een rijbewijs beschikken. En in de zoektocht naar een job is dat een belangrijk obstakel”, stelt voorzitter Pablo Annys.

‘Start to Drive’ voorziet in 20 uur rijles bij een erkende rijschool, daarna krijgen de kandidaten een ‘rijbuddy’ toegewezen: een vrijwilliger die in de 9 maanden voorafgaand aan het praktijkexamen mee de baan op gaat. Last but not least krijgen leerling en buddy ook nog een oefenauto ter beschikking.

Infomoment

Voor de rijbuddies organiseren we op dinsdag 26 februari een infomoment. We verwachten van deze vrijwilligers uiteraard dat ze zelf over een rijbewijs beschikken, maar ook dat ze veel geduld hebben en minstens 8 jaar zonder zware overtredingen rijden”, aldus Annys.

Een van de kandidaten is Syriër Al Mansour Nouri. “Ik was in Syrië schooldirecteur, maar hier vind ik geen werk. En mijn Syrisch rijbewijs is hier ook niet geldig”, vertelt de man. Mijn auto, mijn vrijheid? “Dat rijbewijs kunnen behalen is voor de kandidaten alleszins een extra duwtje in de rug”, zegt Inge Waeyaert van de OCMW-dienst Tewerkstelling.

Het infomoment vindt om 17.30 uur plaats in Ruddershove 4 (de hoofdzetel van het OCMW). Inschrijven mag ook via mobiliteit@ocmw-brugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier