Brugse Franco Belge bij ‘Jong Keukengeweld’

Jong keukengeweld Dries Cracco en Tomas Puype. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Jong Keukengeweld, het project waarmee Toerisme Vlaanderen jong culinair talent promoot, wordt tien jaar en dat wordt gevierd met een nieuwe selectie chefs. In Brugge mogen Dries Cracco en Tomas Puype zich nu ook tot dit kransje jonge toppers rekenen.

De tiende verjaardag van het project Jong Keukengeweld, waarmee Toerisme Vlaanderen jonge culinaire talenten een podium wil geven, is meteen de aanleiding om opnieuw een sterke selectie jonge topchefs te presenteren. De jonge culinaire talenten hebben lak aan stijf gedoe, maar gaan wel voor Vlaamse topgastronomie die vooral gaat om respect voor het product en om smaken, proeven, de zintuigen prikkelen én durven.

De vakjury onder leiding van Jan Buytaert selecteerde 67 jonge chefs waarvan 23 nieuwelingen.

Formule ongewijzigd

De formule van Jong Keukengeweld blijft ongewijzigd: jongeren koken voor jongeren. Jonge mensen van 18 tot en met 30 jaar proeven van een driegangenmenu inclusief wijn, water en bier voor 49 euro of 59 euro als het restaurant een Michelinster heeft of een score in de Gault&Millau vanaf 15/20. Tijdens de editie van 2017-2018 proefden bijna 40 000 jongeren via deze formule van de kunsten van de Jong Keukengeweld chefs. Ook Dries Cracco en Tomas Puype van restaurant Franco Belge in de Langestraat mogen zich nu tot dit kransje jonge toppers rekenen.

“Bij de vorige editie schreven we ons ook al in maar toen waren we niet geselecteerd. We zijn dus heel erg tevreden dat we er nu wél bij zijn. Hoewel ze zich niet echt kenbaar maken weten we dat er mensen van Toerisme Vlaanderen zijn komen proeven bij ons. En blijkbaar waren ze dus erg tevreden”, zegt Dries Cracco, die eerder al zijn sporen verdiende in onder meer restaurant Jardin in Knokke en Bourry in Roeselare. “Tomas en ik zijn nu zo’n tweeënhalf jaar bezig met onze zaak hier in Brugge en we ervaren dit echt wel als een eer én vooral ook als onbetaalbare publiciteit. Toerisme Vlaanderen maakt er echt een mooie promotiecampagne van.”

Leren van elkaar

“Wat ook leuk is, is dat er voor de Jong Keukengeweld gezamenlijke activiteiten georganiseerd worden. Het staat iedereen vrij er wel of niet aan deel te nemen, maar ik vind het boeiend om die andere jonge, gedreven chefs eens te leren kennen. We kunnen maar van elkaar leren en ervaringen uitwisselen.” Andere Brugse restaurants die deel uitmaken van Jong Keukengeweld zijn L.E.S.S. en Floris.