Brugse kattencafé viert eerste verjaardag: “Kat verdient aparte aanpak”

Tine Vandenbon en Aaike De Bruyne: "Sommige katten hebben heel veel aandacht nodig." © Davy Coghe
Redactie KW

Samen met Aaike De Bruyne runt Tine Vandenbon het kattenadoptiecafé Puss and Books in de Ezelstraat. Op zondag 10 maart viert het café z’n eerste verjaardag. “We hoeden ons voor mensen die een kat in huis halen om hun eigen noden in te vullen”, aldus de uitbaters.

Tijdens een vakantie ging Tine Vandenbon (35), samen met haar man Miguel Wensch zeilen. Hun kat was mee en toen de open zee wenkte, begon het dier te hijgen. Een extreme stressreactie. Tine was diep geraakt en besloot zich in het gedrag van katten te verdiepen. Aan de kattenacademie in het Nederlandse Apeldoorn volgt de Brugse een opleiding tot kattengedragstherapeute. Na de theorie stort ze zich momenteel op de praktijk, in aanloop naar haar eindwerk. “Die praktijkmodule komt neer op een vorm van consultancy”, legt Tine uit. “Mensen spreken me aan als ze met een kat zitten die een gedragsprobleem vertoont, maar het komt ook voor dat ze me opzoeken om zo’n probleem op te lossen. Na een verkennend gesprek mail ik een vragenlijst door. Daarna zoek ik die mensen op en stellen we in onderling overleg een therapieplan op.”

De kat en de hond

Tine Vandenbon ging met deze opleiding van start, omdat ze vindt dat de kennis over de kat bij de bevolking te wensen overlaat. “Honden zijn mensdieren die hun baasje gedwee volgen. Katten zijn omgevingsdieren die enorm gesteld zijn op routine. Dit merk je aan de vaste looproutes die ze er thuis op nahouden”, zegt Tine. “Sommige katten hebben heel veel aandacht nodig. Het zijn gevoelige beestjes. Als de eigenaars vaak weg zijn, kunnen katten gestresseerd geraken of depressief worden door een gebrek aan omgevingsverrijking en stimuli. Dan gaat hun staart heen en weer, voor een hond is kwispelen het signaal om zijn vreugde te uiten. Een kat die zich op haar rug draait, neemt de ultieme vechtpositie aan, een hond toont hiermee zijn onderdanigheid. Een kat is zindelijk van nature, een hond dien je dit aan te leren. Soms komen mensen klagen over hun onzindelijke kat. Meestal duidt dit dat er iets scheelt met de kattenbak. Zeker als een kat eerst medisch gecheckt is en gezond blijkt te zijn.”

We ontvangen geen subsidies en doen dit volledig vrijwillig

Nadat Tine in contact kwam met Aaike De Bruyne (38) uit Oedelem kreeg het plan vorm om een kattenadoptiecafé uit de grond te stampen. Al van kindsbeen houdt Aaike katten. Om er zich verder in te verdiepen, volgde zij een opleiding over het gedrag van katten aan de Nederlandse Tinley Academie. Ook ging ze in de leer bij Felinova in Kruibeke. Sindsdien mag ze zich catcoach noemen. Haar instructrice was Anneleen Bru, auteur van het boek I love happy cats. “Ik speelde al een hele tijd met het idee om een kattenadoptiecafé op te starten”, schetst Aaike.

Katten en… boeken

Zo ontstond Puss and Books, vzw. Books, want de rechterwand van het pand staat volgestouwd met boeken. Daar staat een ecologisch verantwoorde ruilboekenkast met een beperkte selectie boeken over katten. De gezellig ingerichte middenruimte is gevuld met stoelen, zetels en tafels, zodat je op je gemak iets kan drinken, een vegan taartje kan aansnijden of van een lekkere kom soep vol groentebouillon nippen.

In dit café lopen katten rond, afkomstig van erkende opvangcentra uit de regio Brugge, maar ook West-Vlaanderen. “Na een jaar hebben we 21 katten kunnen plaatsen. Voor we tot plaatsing overgaan, zoeken we eerst uit of de nieuwe baasjes aan het profiel beantwoorden dat wij voor ogen hebben. Als we merken dat het welzijn van de kat ook voor hen prioritair is, kunnen zij een kat adopteren. Hiervoor betalen zij maandelijks een klein bedrag dat naar de kas van het erkend opvangcentrum vloeit. Inmiddels zijn we ook een inzamelpunt voor voer voor zwerfkatten”, duidt Aaike.

Expertisecentrum

Vandaag genereren beide jongedames al bescheiden inkomsten via de verkoop van allerhande kattenspullen. Door maandelijks een vast bedrag te storten, kan iedereen meter of peter van een kat worden.

Donaties zijn echter meer dan welkom. “We ontvangen geen subsidies en doen dit volledig vrijwillig”, vult Tine aan. “Ondertussen kunnen we een beroep doen op heel wat helpende handen, want er hebben zich al heel wat vrijwilligers aangemeld.”

Puss and Books vzw wil zich ook als expertisecentrum voor katten in de markt zetten. Dit is immers hoognodig, meent Aaike. “Op het vlak van gedragstherapie voor katten staan ze in Nederland of Groot-Brittannië al mijlen verder. Hier is er nu pas een bescheiden doorbraak met soortgelijke initiatieven in Zedelgem, Kortrijk, Gent, Brussel en dus ook Brugge. Steeds meer mensen vinden de weg naar ons, wat het beste voor de toekomst doet vermoeden.” (SVV)


Op zondag 10 maart viert het kattenadoptiecafé, gelegen aan de Ezelstraat, zijn eerste verjaardag. Om dat te vieren, houden Aaike en Tine die dag van 11 uur tot 13 uur een brunch. Reserveren kan via
info@pussandbooks.be. Prijs per persoon: 25 euro, leden betalen 22 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier