Carnavalsverkiezingen in Torhout op dezelfde dag

De carnavalsstoet is er straks weer voor jong en wat ouder. (Foto JS)
Redactie KW

Op zaterdag 24 februari barst de strijd om de pluimen los. Voor het eerst worden op een en dezelfde dag de stedelijke prins carnaval én de prins van de derde leeftijd verkozen. Op woensdag 28 februari is er dan het carnaval voor de jeugd.

Beide verkiezingen van zaterdag hebben in zaal De Mast in de Industrielaan plaats. Voor het verkiezingsbal van de derde leeftijd gaan de deuren al om 13 uur open. Om 13.25 uur worden de twee kandidaten voorgesteld: huidige prins Ronny Boussauw van de Orde van de Bourgondiërs en Gabriël Tanghe van de Orde van de Sparrestee. Vanaf 13.30 uur kan er gestemd worden en speelt dj Macaroni ten dans. De stemverrichtingen worden om 17.30 uur beëindigd, zodat het tellen kan starten. Om 18 uur maakt schepen van Seniorenbeleid en Feestelijkheden Annick Vanderspurt de verkozen prins bekend. Twee jaar geleden won Gabriël, maar vorig jaar werd hij door Ronny geklopt met 204 tegen 152 stemmen. Laatstgenoemde is ooit stedelijke keizer carnaval geweest, met name in 1998, twintig jaar geleden.

Vanaf 19 uur is het dan de beurt aan de verkiezingsstrijd voor de stedelijke pluimen tussen de regerende stadsprins Dirk Couwelier, alias Jettie, van de Orde van de Sparrestee en zijn uitdager Jurgen Vincke van de Orde van de Bourgondiërs. Dirk mag dan de gedoodverfde favoriet zijn, Jurgen zal zijn vel duur verkopen. Nieuw is dat beide kandidaten een show van 20 minuten moeten opvoeren. Er kan tot 23 uur gestemd worden en om 23.30 uur wordt de nieuwe prins aangesteld.

Ook voor de kinderen

Het kindercarnavalsfeest heeft op woensdag 28 februari om 14 uur in zaal Club de B plaats. De toegang is gratis. De Feesttherapeut zorgt voor de sfeer. Onder de aanwezigen worden de jeugdprins en de jeugdprinses verkozen.

De carnavalsstoet van zondag 11 maart om 14.30 uur toont de Torhoutse reuzen letterlijk en figuurlijk in een nieuw kleedje. Leerlingen van Sivi hebben de mooie kostuums bedacht en gemaakt. Tal van groepen zijn present. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier