Dement Oostende vecht sloop villa Gratia Quies aan

© GLO
Redactie KW

Dement Oostende heeft beroep ingediend bij de deputatie van de provincie West-Vlaanderen tegen de vergunning die het nieuwe stadsbestuur heeft afgeleverd voor de sloop van de villa Gratia Quies in de Rogierlaan.

Villa Gratia Quies in de Rogierlaan 24 staat al een aantal jaar leeg. Het pand uit 1924 in neorococo-stijl staat op de lijst van bouwkundig erfgoed. Op het allereerste schepencollege werd beslist om een sloopvergunning uit te reiken. “Wij zijn uitermate verbaasd dat de partij Groen, die voorheen vanuit de oppositie altijd gepleit heeft voor een beter erfgoedbeleid en vroeger zélf actie heeft gevoerd voor het behoud van deze villa, als eerste beleidsdaad de sloop ervan goedkeurt“, klinkt het bij Dement Oostende, de vereniging die ijvert voor het behoud van bouwkundig erfgoed in de stad.

Het pand werd met een lage locuswaarde opgenomen in de Lijst van het Bouwkundig Erfgoed in Oostende met Lokaal Belang, wat impliceert dat het pand in principe moet behouden blijven. “Zij kunnen uitzonderlijk gesloopt worden indien de vervangingsbouw minstens even kwaliteitsvol is, hetgeen hier geenszins het geval is. Wij zijn van oordeel dat de vervangingsbouw helemaal niet even kwaliteitsvol is als de bestaande villa. Er wordt alweer een architecturaal banaal appartementsgebouw opgericht dat niet aansluit met het aanpalende pand in de E. Beernaertstraat, wat aanleiding zal geven tot een metershoge, visueel storende blinde muur.”

“De vergunning houdt evenmin rekening met het negatieve advies van de commissie A.be die een minimale binnenhoogte op de gelijkvloerse verdieping had geadviseerd om de verweving in het straatbeeld te behouden. Ten slotte, laat de vergunning onbegrijpelijkerwijze de precieze invulling van binnenhoogtes en -afmetingen over aan de wil van de bouwheer zelf.” Dement heeft daarom beroep ingediend bij de deputatie van de provincie.

(GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier