EBDB uit Tielt: “We brengen death metal met een dosis foute humor”

We herkennen v.l.n.r. Kristof Termote, Peter Demedts, Jens Werbrouck en Bart Ranson. (foto Wouter Meeus)
Redactie KW

Soms betekent het einde van de ene band de start van iets nieuws. Zo is ook EBDB ontstaan, een band die muziek brengt in de stijl van de Amerikaanse death metal. “De naam hebben we van een grapje dat jarenlang onder vrienden gedeeld werd.”

Het verhaal van EBDB startte een twintigtal jaar geleden. “Eind jaren 90 speelden Peter Demedts en Kristof Termote, twee van onze leden, al samen in de groep Boiling Remains”, vertelt Tieltenaar Jens Werbrouck. “Tijdens een van de vele optredens die ze samen met de band Permanent Death speelden, werd er al eens gesproken over de Amerikaanse death metal-scene met de typische groove, loodzware gitaarsound en onverstaanbare, bijna onmenselijke vocalen.”

Wisselende bezetting

Toen ontstond eigenlijk ook al, ongemerkt, de naam van de groep. “Al lachend merkte Tony van Permanent Death op dat de zangers soms wel eens lijnen maken die klinken als eebeedeebee. Enkele jaren later stopte Boiling Remains, maar al snel wilde Peter opnieuw aan de slag gaan met nieuwe muziek, dit keer in de typische Amerikaanse death metal-stijl, doorspekt met een flinke dosis foute humor. Daarbij hoorde ook een nieuwe naam: EBDB, afgeleid van de grap die al enkele jaren de ronde deed in de vriendengroep.”

Onze bandnaam eebeedeebee is afgeleid van een grap die al enkele jaren de ronde deed in de vriendengroep

De eerste optredens van de band vonden plaats in 2006. “Maar in de beginjaren van de groep volgden er toch redelijk veel wissels in de line-up. Daardoor kon er pas in 2013 voor het eerst een album uitgebracht worden. Op dat moment bestond de band uit Peter op de gitaar, Kristof op de drums, ikzelf op de bass en Nils als zanger”, legt Jens uit.

Uiteindelijk bleef ook die bezetting niet helemaal overeind. “In 2016 kwam er een tweede album uit, met als titel ‘Choking On The Body Of Christ’. Maar kort na de release stopte Nils en gaf hij de micro door aan Bart Ranson. Die speelde samen met mij ook al in Murder Intentions.”

Nieuw materiaal

De band maakt eigen nummers en die ontstaan meestal op de repetities. “Dan heeft iemand een leuk stukje op gitaar of drums en werken we daarmee. Maar het gebeurt evengoed dat er gewoon een toffe titel is of een leuk idee om mee te werken. Samen proberen we dan, tot we een volledig nummer rond hebben“, vertellen de bandleden. “Tegelijkertijd volgen ook nog de zanglijnen en de teksten. Veel van onze teksten zijn geïnspireerd op dingen die we in de maatschappij of in de media tegenkomen. We drijven er dan graag eens de spot mee of laten er onze fantasie op los. Hoe goed, slecht, bizar of wat het ook is, uiteindelijk moet je er toch altijd mee kunnen lachen, vinden wij.”

We drijven graag eens de spot met dingen die we in de maatschappij of de media tegenkomen

“We repeteren meestal wekelijks in een ruimte die we huren in Roeselare. In periodes met veel optredens repeteren we vooral aan onze liveset. Wanneer het iets kalmer is, werken we voluit aan nieuw materiaal.”

Muzikale voorbeelden

EBDB heeft ook enkele nummers die al heel wat jaren opgenomen worden in de setlist, omdat ze er persoonlijk van houden, maar ook omdat het publiek er goed op reageert. “Enkele van onze persoonlijke favorietjes komen uit ons debuutalbum A Bullet Up Your Nostril. Het gaat om de nummers 17 Remains Dead in a Morgue Shooting Spree en Any Au Pairs Left?.”

Intussen heeft de band al heel wat podiumervaring. “Maar de coolste optredens vinden we toch diegene waarbij we het podium kunnen delen met onze grote muzikale voorbeelden. Zo mochten we in onze begindagen een Europese tournee doen met de Russische band Katalepy en speelden we in Duitsland samen met Malignancy en Dehumanized, twee van onze favoriete bands uit New York. Ook speelden we op een te gek festival in Leeds in het Verenigd Koninkrijk.”

– EBDB werd opgericht in 2006. De band bestaat uit Bart Ranson (33) uit Wingene aan de micro, Peter Demedts (46) uit Staden op de gitaar, Jens Werbrouck (33) uit Tielt op de bass en Kristof Termote (42) uit Roeselare aan de drums.

– Hun meest memorabele optreden vond plaats in Brugge. “Een paar jaar geleden speelden we in een klein café dichtbij het centrum van Brugge. Het was de allereerste keer dat die cafébaas een optreden op poten zette en hij was vergeten om zangversterking te voorzien. Uiteindelijk moesten alle bands dan maar zingen door Singstar micro’s op de geluidsinstallatie van het café. De opkomst was niet meteen talrijk, toch waren er twee oudere undercoveragenten aanwezig om de decibels op te meten. Later op de avond kwam er ook nog een man hoeden en rozen verkopen. Daarnaast kwam er om de haverklap tijdens de optredens een vaste klant op de slots spelen, die vlak naast de drums opgesteld stond op het podium. De combinatie van alles samen zorgde voor een hilarische avond die we niet snel zullen vergeten.”

– De band heeft geen vast boekingstarief, de prijs is bespreekbaar.

(Lien Depauw)