Fadumo is thuis in Kortrijk, waar ze zich nooit thuis heeft gevoeld

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Kurt Vandemaele trekt door de straten van Kortrijk en stelt aan de voorbijgangers één vraag: “Wie ziej gie?”. Een vraag die velen onder ons zo vaak zouden willen stellen. De antwoorden krijg je hier te zien in de videoreeks ‘De Kortrijkzaan’. Leer de mensen uit je buurt kennen. Maak kennis met Fadumo, die thuis is in Kortrijk, maar zich er nooit thuis heeft gevoeld.

Gevraagd naar haar naam, zegt ze ‘Fadumo’. Dat blijkt alleen haar voornaam te zijn. De familienaam van Fadumo moeten we u schuldig blijven. Maar dat ze een boeiende dame is, dat is zeker.

Ze is van Kortrijk, maar woont tegenwoordig in Londen, waar ze ook werkt, als ‘executive assistant’ in een ‘consultancy company’. Ze spreekt het uit met een Brits accent. Het gevolg van vier jaar leven in Groot-Brittannië.

Maar af en toe komt ze terug, want al haar familie woont in Kortrijk. Een stad die in haar ogen nu heel erg klein lijkt. En alles gaat hier zoveel trager. “Telkens als ik hier terugkom denk ik: de tijd is hier precies stil blijven staan. En dan is het iedere keer weer aanpassen. Maar het valt mee. Kortrijk is nog altijd mijn thuis.” Terwijl ze er aan toevoegt: “Ik voelde me nooit echt thuis in Kortrijk. Ik voelde me altijd meer thuis in Brussel of Antwerpen. Ik voelde altijd dat een kleine stad als Kortrijk iets te klein was voor mij.”