Fietsbieb in Oostkamp verrast honderdste gebruiker

Katrien Van Steenkiste, de verantwoordelijke van de fietsbieb en voorzitter van beweging.net Oostkamp, schenkt een waardebon aan de kleine Jack onder het goedkeurende oog van de vrijwilligers en andere medewerkers. Mama Sanne staat rechts op de foto. Papa Steven moest thuis op de tweeling passen... © foto PH
Redactie KW

Heel wat ouders van kleine kinderen hebben de weg naar de fietsbieb in de Marechalstraat al gevonden. Voor een habbekrats kan men er een heel jaar lang een kinderfiets ontlenen en indien nodig in datzelfde jaar omruilen voor een ander of groter exemplaar.

Jack Vandenkerckhove kwam onlangs zijn eerste fietsje kiezen en werd als honderdste gebruiker van de bieb verrast met een mooie waardebon waaraan hij nog veel fun zal beleven…

“Een fiets van de fietsbieb gebruiken is net zo goed als er een hebben”, vertelt Katrien Van Steenkiste, verantwoordelijke van fietsbieb Oostkamp en voorzitster van beweging.net, de vereniging die het initiatief heeft opgestart. “Beter zelfs: het komt ook het milieu, minder fietsen op de afvalhoop, en de portemonnee ten goede. We weten dat een kind zijn fietsjes bijzonder snel ontgroeit en daarom biedt de fietsbieb een budgetvriendelijk alternatief, niet alleen voor ouders met een kleiner budget maar ook voor wie de deeleconomie genegen is. Voor slechts 20 euro kan een kind tot 12 jaar een fiets van de fietsbieb gebruiken. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij eens een ander hipper modelletje in een flashy kleur? Dan is dat geen probleem. De fiets kan gewoon ingewisseld worden voor een ander exemplaar uit het aanbod”, aldus de verantwoordelijke.

Gedreven vrijwilligers

Wie echter zelf een kinderfiets in goede staat aan de fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis fietsbieber en hoeft dus een jaar geen fietsgeld te betalen. “Die geschonken fiets wordt volledig in orde gezet door onze vrijwilligers en krijgt vlug een nieuw leven. Voor het herstellen van de fietsjes is er een samenwerking met Groep Intro, waar via sociale tewerkstelling in het fietsatelier de rijtuigen nagezien en in orde gebracht worden. Bij het ophalen van de fiets wordt 20 euro waarborg aangerekend maar die krijg je natuurlijk terug wanneer je de fiets weer inlevert. De fietsbieb zoekt constant naar kinderfietsen en gedreven vrijwilligers. De fietsbieb bevindt zich in een leegstaand lokaal van de koning Boudewijnschool. Je ziet het direct aan de rechterkant als je de parking van de school oprijdt in de Marechalstraat. Je bent er elke tweede zaterdag van de maand welkom van 9.30 tot 11.30 uur’, vertelt Katrien Van Steenkiste.

“Een fiets van de fietsbieb gebruiken, is net zo goed als er een hebben”

Sanne Onsea, de mama van Jack Vandenkerckhove (2 jaar en 8 maanden), was blij verrast dat haar zoontje de honderdste gebruiker van de fietsbieb was. “Ik vind dit een heel mooi initiatief”, vertelt ze. “Ik vond dit op facebookpagina van de gemeente Oostkamp via een mededeling rond de start van de bieb. Duurzaamheid vind ik belangrijk en het is ook iets dat aan bod komt in de lessen PAV (project algemene vakken) die ik geef in de Vabi in Roeselare. Op deze manier wordt er minder verspild. Ook de kleren van Jack zullen doorgegeven worden aan de jongen van onze tweeling Lucie en Lewis (1 jaar en 4 maanden). Heel wat spullen, zoals fietsjes, zullen we altijd dubbel moeten hebben en dan is deze fietsbieb de beste oplossing.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier