Gecoördineerde actie in Ieper leidt tot inbeslagname van 24 vrachtwagens

Redactie KW

De Federale Gerechtelijke Politie werkte samen met de West-Vlaamse sociale inspectiediensten en nam 24 vrachtwagens met Litouwse en Poolse kentekenplaten strafrechtelijk in beslag.

Deze actie kwam tot stand nadat de Belgische inspectiedienst Toezicht Sociale Wetten informatie had ontvangen van haar Poolse collega’s. Uit het onderzoek van de Poolse arbeidsinspectie bleek dat de Poolse nevenfirma van de Belgische transportgroep een brievenbusvennootschap was. Er rezen bijgevolg ernstige vragen over het toegepaste buitenlandse socialezekerheidsstatuut van de chauffeurs, die hoofdzakelijk in West-Europa rondrijden, met Ieper als zenuwcentrum.

Bij deze actie werd nagegaan of de Belgische transportgroep zich al dan niet schuldig heeft gemaakt aan sociale dumping, waarbij de sociaalrechtelijke verplichtingen in België op systematische wijze worden omzeild en waarbij oneerlijke concurrentie ontstaat met ondernemingen die zich wel aan de regels houden. Ter plaatse werden 67 aangetroffen buitenlandse truckchauffeurs verhoord en werden hun arbeids- en leefomstandigheden nagegaan.

Verder onderzoek wordt verder gevoerd door arbeidsauditoraat Gent, afdeling West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier