Herdenkingsceremonie in Tielt voor honderdste verjaardag van de bevrijding

Er werden bloemen gelegd ter ere van de vier in Tielt gesneuvelde en begraven Franse soldaten van het 5de Regiment Infanterie. © Foto WME
Redactie KW

Omwille van de honderdste verjaardag van de bevrijding van de Eerste Wereldoorlog organiseerde het 5de Regiment Infanterie samen met de commissaris-generaal Paul Breyne (voorzitter van het federale organisatiecomité voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog) een herdenkingsceremonie. Er werd hulde gebracht op verschillende militaire ereperken, ook in Tielt.

In oktober 1918 werden verschillende steden in onze regio door Franse soldaten bevrijd. Tielt werd bevrijd door het 5de Regiment Infanterie. Heel wat veldslagen en bevrijdingsacties in deze periode kregen de naam ‘La Bataille de la Lys’.

De dag begon met een ceremonie ter nagedachtenis van de soldaten van het 5de Regiment Infanterie met evocatie van de bevrijdingsdagen van 17 tot 29 oktober 1918. Daarna ging het in stoet naar het militair ereperk op de stedelijke begraafplaats, voorafgegaan door K.H. Vermaak Na Arbeid. Daar was er een ceremonie met bloemenhulde ter ere van de vier in Tielt gesneuvelde en begraven Franse soldaten van het 5de Regiment Infanterie.

De stoet trok achteraf weer naar het stadhuis, waar er een receptie aangeboden werd. (DB)