Huurders maken puinhoop van appartement in Brugse Langestraat

Johan Van Moorhem met een souvenir van zijn huurder: een kastwand vol obscene tekeningen. © TVH
Stefan Vankerkhoven

Johan Van Moorhem is de wanhoop nabij nadat een Brugs gezin een vieze puinhoop maakte van het appartement boven zijn winkel in de Langestraat. Het gezin vertrok bovendien met een maandenlange huurachterstand. “Ze lieten uitwerpselen, vuilnis en beschimmeld eten achter.”

“Ik doe deze oproep om paal en perk te stellen aan deze wantoestanden, vooraleer dit gezin opnieuw slachtoffers maakt. Want ze zijn inmiddels al bij een andere huiseigenaar in het centrum van Brugge ingetrokken”, vertelt Johan Van Moorhem, zaakvoerder van tweedehands boeken- en platenzaak Den Elder in de Langestraat. Het gezin liet het huurappartement boven zijn zaak als een puinhoop achter, met een grote huurachterstand.

Op hotel

“In november 2017 zocht een Brugs gezin met twee kinderen dringend een woning. Die mensen kwamen bij ons terecht, omdat ze gehoord hadden dat we de verdiepingen boven onze winkel verhuren. De huur bedraagt 900 euro voor twee verdiepingen met twee ingerichte keukens, twee badkamers, twee livings en twee slaapkamers. De prijs en de waarborg vormden voor de huurders naar eigen zeggen geen enkel probleem. Het huurcontract zou ingaan begin 2018. Maar de huurders vroegen of zij al vroeger mochten intrekken, wat we hen toegestaan hebben. Pas later vernamen we dat ze de maand ervoor op hotel verbleven, nadat ze uit hun vorige woonst verdreven waren.”

“Via WhatsApp stuurde de huurder ons een vervalste domiciliëring toe”

“Tot in maart ontvingen we het huurgeld, weliswaar telkens met vertraging en na enig aandringen. We hadden nochtans in het contract de verplichting tot domiciliëring ingeschreven. Vanaf mei voelden we pas echt nattigheid. De huur van april werd pas eind mei gestort en nadien stopte elke betaling. Na de wettelijk voorziene periode van drie maanden huurachterstand hebben we een procedure opgestart bij de vrederechter. Die deed uitspraak op 6 september: het huurcontract werd beëindigd en het gezin moest het pand eind oktober verlaten. Voor de huurachterstand legde de vrederechter een afbetaling van 200 euro per maand vast. Via WhatsApp stuurde de huurder ons een vervalste domiciliëring toe, want tot nu toe hebben we geen eurocent gezien.”

“Pas op 3 november zijn de malafide huurders uit de flat vertrokken, zonder de sleutels af te geven. We troffen in het appartement een stinkende vuilhoop aan: uitwerpselen tussen schimmelende huisraad, bergen kleren, etensresten, gescheurde zetels, bekraste meubelen met obscene verwensingen en vuilnis van maanden ver in de keuken, slaapkamers en op het terras.”

38 vuilniszakken

“Samen met mijn vrouw Rita Peers ben ik twee dagen lang in de weer geweest om de flat uit te mesten”, vervolgt Johan. “Voor de opkuis hadden we twintig bedrijfsafvalzakken, tien zakken voor huishoudelijk afval en acht PMD-zakken nodig!”

Huurders maken puinhoop van appartement in Brugse Langestraat
© GF

Huurders maken puinhoop van appartement in Brugse Langestraat
© GF

De wantoestanden werden door de eigenaar gefotografeerd.
De wantoestanden werden door de eigenaar gefotografeerd.© GF

“We hebben dit door een gerechtsdeurwaarder laten vaststellen. Hij verklapte ons dat wij het zoveelste slachtoffer zijn van datzelfde gezin: ze werden op drie jaar tijd al vier keer uit hun huis gezet. Intussen betrekt datzelfde gezin een ander huis in het centrum van Brugge. De kans is groot dat ook die eigenaar de dupe wordt van die huurders.”

“De wijkagent is momenteel… met vakantie”

“Het is tijd dat er een halt toegeroepen wordt aan die praktijken. De officiële instanties zijn perfect op de hoogte van wat er gebeurd is, maar weigeren elke medewerking. Enkele voorbeelden? De stedelijke milieudienst wil niet tussenkomen in privépanden, maar maant mij wel aan om dringend de boel op te kuisen om ongedierte te vermijden. De politie weigert een klacht te noteren voor misbruik van vertrouwen en verwijst door naar de wijkagent, die momenteel … met vakantie is. Het kadaster weigert de contactgegevens van de eigenaars van het nieuwe huurpand door te geven gezien de wetgeving op de bescherming van de privacy. Het OCMW zegt mij dat ik mij met mijn eigen zaken moet bemoeien. En de jeugdrechtbank zegt niet te kunnen ingrijpen in de gezinssituatie aangaande het welzijn van de twee kinderen. Er is nochtans al een consulente van de jeugdrechtbank langsgeweest, omdat ze zich zorgen maakte over de thuissituatie van die kinderen. Ze werd niet toegelaten tot de flat. Nadien slaagde ze er wel in om één van die kinderen aan de schoolpoort te zien en vernam ze dat het thuis in de zetel moest slapen… “

Advocaat

“Is het wachten op een echt crimineel feit, voor de officiële instanties ingrijpen? Zelf heb ik een advocaat onder de arm genomen om verdere juridische stappen te zetten. Tussen al het afval heb ik een achtergelaten schoendoos aangetroffen, met allerlei documenten, waaruit blijkt dat de huurders geenszins aan hun proefstuk toe zijn”, zucht een moedeloze Johan.

Hij doet dan ook een oproep naar alle Brugse verhuurders om gelijkaardige wanpraktijken te melden of te delen: “Enkel door sensibilisering van de gemeenschap kunnen we misschien iets verhelpen aan de wantoestanden, wanneer officiële instanties aan hun verantwoordelijkheid verzaken.”