In Brugge is het dit weekend weer vechten voor een plaatsje in de zon

Ook dinsdag liepen de terrasjes op de Markt gemkkelijk vol. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De zonnige weersvoorspelling doet vermoeden dat zich dit weekend eenzelfde scenario zal voltrekken als afgelopen weekend. Toen vochten toeristen voor een tafeltje in de zon op de Markt. Het mooie weer zorgt ervoor dat de Brugse horeca zelfs al in februari steeds luider roept om een wijziging van het Brugse terrassenreglement. De cafébazen krijgen gedeeltelijk gehoor bij het nieuwe stadsbestuur.

Het KMI voorspelt komend weekend opnieuw zachte temperaturen. Terrasjesweer dus, en dat zal weer een pak volk naar de Breydelstad lokken. Alleen: de plaatsjes in de zon zullen schaars zijn, want door het terrasreglement mogen horecazaken hun volledige terras nog niet uitzetten. Afgelopen weekend was het alvast vechten voor een plaats op een Brugs terras. “Ik heb zulke taferelen nog nooit meegemaakt in mijn carrière”, zegt Jeroen Naudts, zaakvoerder van restaurant Le Panier d’Or op de Markt. “Toeristen ondernamen aanvallen op terrastafels en mensen plaatsten hun mosselpot op de grond om toch maar in het zonnetje te kunnen eten.”

Het terrasjesweer verleidde schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD), nochtans niet bevoegd voor de terrassen, tot een bericht op Facebook. Ze postte een foto van een gezellig terras op de Markt van Mechelen. “Straks ook meer en grotere winterterrassen in Brugge! Vaste constructies in stadsgezichten zullen ook minder lang drie in plaats van vier maanden weg moeten en buiten stadsgezichten mogen ze blijven staan. Eenvormigheid en kwaliteit is de voorwaarde”, schreef ze bij de foto. Voor de verkiezingen pleitte Van Volcem voor terrassen het hele jaar door in Brugge. Nu onthoudt ze zich liever van officieel commentaar. “Het is nog even wachten op het bestuursakkoord.”

Extra inkomsten

Volgens horecabaas Jeroen Naudts zijn alle restauranthouders op Brugges mooiste plein eensgezind: ze willen allemaal het hele jaar door een terras kunnen zetten. “Want dat betekent extra inkomsten voor de stad en extra jobs. Met een vast terras in de winter kunnen wij bijvoorbeeld een extra barman en kelner in dienst nemen. December was dé topmaand voor Brugge en toch mochten we buiten maar acht terrastafels zetten. De klanten stonden te drummen om binnen een vrij tafeltje te vinden. In de zomer staan er 50 tafels op ons terras. Becijfer zelf maar wat voor een verschil aan inkomsten dat betekent. Het is tijd dat Brugge in actie schiet.”

Vera Vandevelde, eigenaar van restaurant Tom Pouce op de Burg, kreeg het in de vorige legislatuur aan de stok met toenmalig burgemeester Renaat Landuyt en de politie, omdat ze een te groot plakkaat en een materiaalhouder op haar winterterras geplaatst had. “Er wordt in Brugge inzake terrassen te veel met twee maten en twee gewichten gewerkt. Dat is in strijd met het gelijkheidsbeginsel”, zegt ze. “En dan heb ik het niet over de verschillende terrastaks voor de diverse pleinen. Dat de Markt en de Burg een hoger tarief moeten betalen, kan ik begrijpen. Ook al kost het ons 15.000 euro aan terrastaks per jaar. Maar op ‘t Zand mogen er in de winter wél grotere terrassen staan.”

Zulke taferelen als vorig weekend maakte ik nooit eerder mee Jeroen Naudts Le Panier d’Or

“Dat de stad het aantal terrasloze maanden van vier op drie wil brengen, is een stap in de goede richting”, vervolgt Vera. “Maar het is de jaarlijkse opbouw en de afbraak van de terrasconstructies die heel duur is. We moeten daarvoor niet alleen schrijnwerkers, maar ook twee loodgieters en twee elektriciens inhuren. Dat kost ons meer dan 7.000 euro, de huur van een garage voor de opslag niet eens inbegrepen. Het hele jaar door terrassen zou ons een pak minder geld kosten. Elke zaak zou zelf de keuze moeten hebben om al dan niet in de winter een terras te zetten. Het is flauw dat Erfgoed Vlaanderen zich wegsteekt achter Unesco om terrassen te verbieden in de winter. Het terrasreglement is ouder dan de erkenning als Werelderfgoedstad.”

Schepen van Vergunningen Franky Demon geeft toe dat het huidige terrassenreglement niks te maken heeft met Unesco Werelderfgoedstad. “Het is een beleidsbeslissing die al lang geleden genomen is door een vorig stadsbestuur. De reden was dat Bruggelingen en toeristen de stad gedurende enkele maanden in volle glorie moeten kunnen aanschouwen: genieten van de historische pleinen en eeuwenoude gevels zonder de visuele belemmering van de terrassen. Bovendien kan van die terrasloze periode handig gebruik gemaakt worden om gevels te reinigen en herstelwerkjes te doen, maar ook om werken aan wegen en nutsvoorzieningen uit te voeren. En zo kunnen ook makkelijker winterevenementen en kerstmarkten opgesteld worden.”

“We zijn aan het onderhandelen met de Brugse horecasector én met Erfgoed Vlaanderen, omdat die natuurlijk ook hun zeg willen doen over de beschermde stadsgezichten”, vervolgt Demon. “Het stadsbestuur heeft oor voor de wensen van de restaurantuitbaters. We willen het aantal maanden dat vaste constructies verboden zijn terugdringen van vier naar drie. Belangrijk is wel de eenvormigheid van de terrassen. Zeker op historische pleinen als de Markt. De restaurantuitbaters moeten akkoord zijn om allemaal hetzelfde type van constructie op te zetten.”

Jeroen Naudts van Le Panier d’Or kan daar mee leven: “We zijn daartoe bereid. Bij voorkeur een glazen constructie zoals van de Tom Pouce, want de groene terrassen op de Markt beginnen al slijtage te vertonen.”

Teruggefloten

Opmerkelijk: gemeenteraadslid Sandrine De Crom (Open VLD) werd deze week teruggefloten. Zij bereidde voor de gemeenteraad van 26 februari een interpellatie voor, waarin ze hekelt dat enkele horecazaken in de Geldmuntstraat geen vergunning kregen voor een zomerterras.

Hotdogbar Paula Mostaert en theesalon Salé et Sucré wilden geen groot terras, maar iets zoals in de Sint-Jacobstraat, waar de voetpaden smaller zijn. Ze wilden met een terras de Geldmuntstraat, waar veel leegstand is, opvrolijken. Tegelijkertijd zou een terras hen helpen om in de kalmere maanden de hoge huurprijzen draaglijker te maken. Het stadsbestuur zei njet, omdat zo’n terras de andere handelszaken verdrukt en de veiligheid van de wandelaars in gevaar brengt.

Ter elfde ure trok Sandrine De Crom haar interpellatie in. Ze blies zelfs een persconferentie af. “Ik was niet op de hoogte van alle elementen in het dossier en wacht het overleg met de diensten af”, zegt ze ter verontschuldiging.

De reden is dat het stadsbestuur de laatste hand legt aan een gewijzigd terrassenreglement. Het mooie weer doet de terraskoorts stijgen in Brugge. Burgemeester Dirk De fauw raakt niet verhit: “We willen niet overhaast te werk te gaan, maar eerst voor- en nadelen grondig bestuderen. Haast en spoed is in deze materie zeker niet goed.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier