Jan David uit Ardooie vindt zijn wielerpassie terug

(foto JM) © (foto JM)
Redactie KW

Onze gewezen persmedewerker Jan David blijft volharden in zijn twee grote passies. Hij kan zijn heemkundige pen niet opbergen en hij blijft een fervent wielerfanaat.


Vorig jaar nam Jan zijn intrek in Residentie Hardoy, samen met echtgenote Francine. “Een keuze waar we geen spijt van hebben”, zegt Jan. “Wij genieten in alle vrijheid van een uitstekende verzorging en ik krijg er de kans om mij ten volle uit te leven en mijn hobby’s verder uit te oefenen.” In de eerste plaats is Jan redacteur van het Ardosserke, het tijdschrift voor de bewoners van Hardoy en de familie. Maandelijks schrijft hij een heemkundige bijdrage, goed leesbaar en herkenbaar voor de bewoners.

Voordracht

Onlangs stelde de directie van Residentie Hardoy de polyvalente ruimte ter beschikking voor een gespreksnamiddag over diverse facetten van de wielersport. Jan David, die meer dan zestig jaar ervaring heeft in de wielrennerij, schaarde een deskundig gesprekspanel rond zich en organiseerde een tentoonstelling. Rita Van Steelant, die in 1984 Belgische kampioene werd, belichtte het vrouwenwielrennen. “Ik begon aan het wielrennen als mascotte van de wielertoeristenclub van Gits” weet Rita nog.

Jules Van der Gunst heeft alle watertje van de BWB en Wielersport Vlaanderen doorzwommen. Hij is in de hele provincie bekend als délégué. “Maar mijn moment de gloire beleefde ik in Rio, toen ik naast olympisch kampioen Van Avermaet stond.”

Roland Desmet is de fieren eigenaar van een uitgebreid arsenaal met vele duizenden wielerfoto’s. Ardooienaar Cyriel Uyttenhove is een levende encyclopedie op het vlak van sport. Als je hem vraagt wie in een bepaald jaar wereldkampioen werd, zal hij het antwoord kennen én er nog de tweede en derde bij vermelden. Cyriel is de oudste van drie fietsende broers, samen met Frans en Gabriel. Of Marc Vanhecke iets van koers kent, was ons niet duidelijk. Duidelijk wel van kunst, want Marc is de creatieve ontwerper van de trofeeën voor de winnaar. Het begon acht jaar geleden met de trofee voor de E3 Harelbeke, die hij nog elk jaar met veel ambachtelijke kennis maakt. Ondertussen maakt hij ook de trofee voor Koolskamp koers en voor de Ardooise cyclo cross.

En Jan David zelf? Hij was speaker van dienst op de vele koersen in onze regio. Als mede-inrichter van Koolskamp koers was hij de gastheer van Eddy Merckx die er viermaal van de badkamer mocht gebruik maken.

(JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier