Jeugdhuis en jeugdienst organiseren skatefest in Kortemark

De specialisten van Get Insane komen op 23 maart om hun kennis te delen. © (foto Facebook Get Insane)
Redactie KW

In samenwerking met jeugdhuis De Zunne organiseert de jeugddienst van Kortemark op zaterdag 23 maart een skatefest. Ze mikken daarbij zowel op kinderen als oudere skateliefhebbers.

De activiteit is een samenwerking tussen jeugdhuis De Zunne en de jeugddienst van Kortemark. “De jeugddienst verzorgt het sportieve skategedeelte en het jeugdhuis zorgt voor de randactiviteiten“, vertelt jeugdconsulent Merlijn Lombaert.

Het skatefest vindt plaats op het recent vernieuwde skatepark achter OC Hemelsdale in Werken. Het park kwam er afgelopen zomer. “Vroeger stonden er verspreid over Kortemark enkele losse skate-elementen, maar die waren aan vervanging toe”, zegt Merlijn. “Enkelingen vroegen naar een skatepark omdat het vooral voor jonge mensen moeilijk is zich te verplaatsen naar naburige skateparken. Uiteindelijk bleek Werken de ideale plek om zo’n park te bouwen. Zowel de skaters die toen actief waren als de jeugddienst vonden dat een goed idee.”

Voor jong en oud

Op het skatefest hoopt Merlijn zowel jong als oud aan te treffen. “Op het einde van de zomervakantie deden we al een pre-opening van het nieuwe skatepark”, getuigt de Kortemarkse jeugdconsulent. “Toen zagen we dat er zowel kinderen van zes jaar tot dertigers langskwamen om te skaten. Ook nu nog komen skatefanatici van verschillende leeftijden langs. Bovendien is ons park niet alleen ingericht voor skaters. Ook liefhebbers van de step of BMX bezoeken het park in Werken.”

Volgens Merlijn is een dergelijk skatefest belangrijk. “We willen niet enkel de infrastructuur daar leggen zoals je met een voetbalveld doet”, besluit Merlijn. “We kunnen als gemeente een grote meerwaarde halen uit het skatefest, zeker na de gedane investeringen. Ook voor jeugdhuis De Zunne kan zoiets belangrijk zijn. Misschien zullen geïnteresseerden zich aansluiten bij de jeugdhuiswerking.”

Get Insane

Een van de activiteiten op het skatefest is een skate-initiatie van Get Insane. Dat is een bedrijf dat zich bezighoudt met extremere sporten zoals klimmen en skaten. Op de initiatie zijn zowel de allerkleinsten als ouderen welkom.

“We leren hen de basis aan van het skaten”, vertelt Iciar Van den Bergh, manager van Get Insane en vijfvoudig Belgisch kampioen trial. “Degene die al vergevorderd zijn, proberen we extra dingen aan te leren.”

Volgens Iciar is zo’n initiatie belangrijk voor de motoriek van zowel kinderen als volwassenen. “Er gebeurt zeer veel bij skaten. Je moet constant je evenwicht houden en ondertussen moet je steeds kijken waar je rijdt. Bovendien is sportief bezig zijn altijd goed voor kinderen.”

Het programma

Naast de skate-initiatie van Get Insane zijn er talloze randactiviteiten. Het jeugdhuis organiseert een dj-contest en zijn vrijwilligers zullen de bar bemannen. Verder zal de jeugddienst foto’s en filmpjes maken van de skaters. “Dat doen we zowel voor op de sociale media, als voor de skaters zelf”, aldus Merlijn Lombaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier