Julien (79) uit Ichtegem ruimt vier keer per week zwerfvuil met zijn fiets

Julien kocht een elektrische driewieler om makkelijker zwerfvuil te kunnen ruimen. © Foto Coghe
Redactie KW

In maart wordt Julien Goemaere uit de Zuidstraat tachtig, maar dat houdt hem niet tegen om de strijd met het zwerfvuil aan te gaan. Julien draagt zijn steentje voor een betere wereld meer dan bij. “Van cd-spelers tot condooms. Ik vind van alles langs de kant van de weg.”

“Als ik met de Okra op fietstocht ging, zag ik heel wat afval in de grachten. Op een infoavond over sport werd verteld over oudere mensen die tijdens hun wandeling zwerfvuil opruimen. Ik dacht meteen: ‘dat wil ik doen.’ Op die manier blijf ik ook fit.”

Julien sloot zich vorig jaar in augustus aan bij Mooimakers. Hij kreeg vuilniszakken, een afvalgrijper en een fluovest. “Zo was ik meteen klaar om te beginnen. In het begin deed ik mijn ronde met mijn gewone fiets. Ik stopte het afval toen in mijn fietszakken. Niet veel later begon ik de fiets van mijn vrouw te gebruiken. Ik moet namelijk veel op- en afstappen en daarvoor is een vrouwenfiets meer geschikt. Maar als er te veel wind was, waaide mijn fiets gewoon om. Dus ging ik op zoek naar een oplossing.”

Elektrische driewieler

En die oplossing vond Julien op 2dehands.be. “Ik kocht er voor honderd euro een driewieler. Zelf heb ik er dan nog twee bakken op gemonteerd om mijn afval in te steken. Maar met een volgeladen fiets bergop rijden, is niet zo gemakkelijk. Ik ben ook niet meer van de jongste, hé.” Dus ging de Ichtegemnaar op zoek naar een elektrische fiets. “Ook die vond ik op een tweedehandssite. Ik betaalde 400 euro voor mijn elektrische driewieler. Maar ik heb er meteen nieuwe batterijen laten insteken. Die kostten nog eens 250 euro.”

In totaal besteedde Julien al meer dan 800 euro aan materiaal om zwerfvuil te kunnen ruimen. Niet weinig, maar zijn vrouw Monique Harteel (72) laat hem toch doen. “In het begin vond ik het maar een eigenaardige hobby en was ik niet meteen voorstander om kosten te maken om zwerfvuil te kunnen ruimen, maar hij doet het graag en het houdt hem bezig. Dan kan ik geen neen zeggen.”

Gewapend met zijn afvalgrijper gaat Julien gemiddeld vier keer per week op ronde. “De ene week ruim ik tien zakken zwerfvuil op, de andere week twintig. Die staan allemaal achter mijn woning in een aanhangwagen. En elke vrijdag worden de zakken opgehaald.”

In de Ringlaan en de Torhoutsesteenweg vulde Julien vier volle zakken met zwerfvuil.
In de Ringlaan en de Torhoutsesteenweg vulde Julien vier volle zakken met zwerfvuil.© Foto Coghe

Zo is Julien deze week onder andere dinsdagochtend op pad geweest. Naast twee zakken vol blikjes en restafval, had hij ook een matje en enkele brokken van een autobumper uit de berm gevist. “Waarschijnlijk van iemand die tegen een paaltje gereden is.”

Dinsdagnamiddag stond er een tweede rit op het programma. “Na het journaal van 13 uur heb ik de Ringlaan en een stuk van de Torhoutsesteenweg afvalvrij gemaakt. Die tocht leverde vier volle zakken en een lampenkap op.”

Kerstverlichting

Naast lampenkappen, matjes en autobumpers heeft Julien nog opvallende vondsten gedaan in de grachten. “Een cd-speler, enkele radio’s, een autobatterij en zelfs condooms. Ik vind van alles. En niet alles is kapot. Zo heb ik mijn kerstverlichtingen en de slingers voor in de kerstboom ook langs de kant van de weg gevonden. Die werken nog perfect.”

Veel zwerfvuilpeters gaan niet verder dan hun eigen straat, maar dat doet Julien wel. Naargelang de hoeveelheid zwerfvuil en het weer, doet Ichtegemnaar tochtjes van tien tot twintig kilometer. “Enkele weken geleden ruimde ik zwerfvuil in de Kortemarkstraat. Het was er zo vuil dat ik de dag nadien nog eens terug geweest ben. En eigenlijk zou ik nog een derde keer moeten gaan ook.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=7HwQA57Rzrk

Julien vindt het jammer dat er door veel mensen weinig respect getoond wordt voor de natuur. “Soms rij ik langs straten waar ik enkele dagen eerder ook schoonmaakte en ligt er alweer nieuw afval. Dat vind ik triestig.” Maar Juliens zwerfvuilacties leveren hem ook veel lof op. Zo won hij eind januari nog de Ichtegemse Seniorenprijs voor zijn inzet voor het milieu. En ook voorbijgangers steken weleens hun duim op. “Niet zo lang geleden stopte er in de Ringlaan zelfs een meneer om me 20 euro te geven. ‘Er zouden meer mensen moeten zijn zoals jij’, vertelde hij me.”

Bedankingsetentje

Op 8 maart is Julien ook uitgenodigd voor het bedankingsetentje voor alle vrijwilligers in de gemeente. “Leuk dat ze dat doen, maar als mijn vrouw meewilt, moet ze 40 euro betalen. Dat vind ik er wel wat over. Ik heb al 800 euro geïnvesteerd om de straten te kunnen schoonmaken. Ik vind toch dat ze zowel mij als mijn vrouw gratis mochten uitnodigen. Tenslotte helpt mijn vrouw ook mee met mij.” Zo helpt Monique met het stockeren van het afval en draait ze de dopjes van de petflessen. Die worden gebruikt om geleidehonden op te leiden. “En ik kuis ook elke keer zijn schoenen, want als hij thuiskomt zitten die onder het slijk”, zegt Monique.

Julien wil zich liefst zolang mogelijk blijven inzetten als zwerfvuilpeter. “Ik ben ook loonwerker gebleven tot mijn 77ste omdat ik niet wilde stoppen. Zo heb ik tenminste iets te doen, want geef toe, wat kan ik hier op mijn appartement doen?”

(TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier