Jürgen Coudenys (42): “Brugges kleinste raampje zat verstopt achter mijn Legokast”

Eigenares Yosra Kadri wijst naar het pas ontdekte raampje. Naast haar staan Jürgen en Gaby Coudenys. © WK
Redactie KW

Bij verbouwingswerken in een pand in de Langestraat werd een klein gotisch raampje ontdekt. Het venster zou zelfs kleiner zijn dan dat aan de Bonifaciusbrug, dat bekend staat als het kleinste van Brugge. Een grote verrassing voor Jürgen Coudenys, die jarenlang onbewust naast het raampje geslapen heeft.

Jürgen Coudenys wijst naar het gotische raampje boven zijn hoofd; het vermeende nieuwe kleinste raampje van Brugge. Hij heeft er altijd naast geslapen. “Maar ik heb dat dus nooit geweten: er heeft altijd een ingemaakte kast voor gestaan waar mijn speelgoed in zat – ik had een hele collectie Lego“, lacht Jürgen. “Maar overigens zat het raampje ook onder het latere pleisterwerk verborgen. Zelfs zonder die kast hadden we het dus nooit geweten.”

Tegenwoordig woont de man in Assebroek, maar het bewuste pand op de hoek van de Langestraat en de Vuldersstraat was lang de ouderlijke woonst van Jürgen Coudenys. “Mijn grootvader woonde hier zelfs al in 1947“, zegt Jürgen. “Hij heeft het eerst twintig jaar gehuurd en dan in ’67 gekocht.”

“Toeristen zullen in onze bed&breakfast het raampje voor zich alleen hebben”

Onderaan zat de schilderswinkel van Jürgens grootvader die in 1974 overging op zijn vader Gaby. Jürgens wiegje stond daar in 1976. “Ik ben er nu 42 en heb hier gewoond tot 2001. Meer dan de helft van mijn leven dus, en al die tijd was dit mijn slaapkamer. Er net naast lag de kamer van mijn broer.”

Vesten als tuin

Jürgen is duidelijk gecharmeerd door zijn ouderlijke woonst en de ontdekking van het raampje. “Ik heb de verbouwingswerken van bij het begin opgevolgd, ben hier zelfs al met mijn kinderen komen kijken. Zelf heb ik hier als kind altijd heel graag gewoond; we hadden maar een klein tuintje maar wij gingen altijd op de vesten spelen. Dát was onze tuin. Maar we hebben dus nooit geweten dat het huis al zo’n lange voorgeschiedenis heeft.”

Jürgen Coudenys en zijn vader Gaby bij het 'kleinste raampje' van Brugge.
Jürgen Coudenys en zijn vader Gaby bij het ‘kleinste raampje’ van Brugge.© WK

Jürgen en zijn vader Gaby waren wel op de hoogte van de leerlooierij die er ooit was gevestigd. “Daar is een verkoopakte van teruggevonden uit de jaren 1800. In gulden, het was de Hollandse tijd“, zegt Gaby. “Later zijn er verschillende verbouwingen geweest, en werd het pand onder meer in de hoogte opgetrokken. Het dak was vroeger ook meer afgeplat.”

Leuke meerwaarde

Ondertussen is de huidige eigenares van het pand, Yosra Kadri, ook zo vriendelijk geweest om eens met de sleutels langs te komen. “Dat kleinste raampje is een leuke meerwaarde voor de bed&breakfast die we hier plannen. Op één van de kamers zullen de toeristen het raampje zelfs alleen voor zichzelf hebben, al moeten we nog zien hoe we het juist gaan integreren. Want het raampje is zoals je wel kon denken slecht geïsoleerd natuurlijk.”

Eronder zat overigens een klein lavabootje. “Het water liep gewoon door een gat naar buiten – in die tijd stak het blijkbaar allemaal niet zo nauw. En het raampje zelf was naar het schijnt meer een uitkijkgat: in de middeleeuwen zou dit stadsdeel nog buiten de eerste omwalling hebben gelegen.”

Yosra wacht nu nieuwsgierig af of het wel écht om het kleinste raampje van Brugge gaat. “Ze moeten het eerst maar eens goed komen meten”, lacht ze. “Was het nu maar eens het kleinste raampje ter wereld: dát zou pas mooie reclame zijn.” (WK)