Koekelarenaar gaat elke zondag zwerfvuil ruimen met zoontjes

Davy Van Campenhout met zijn kinderen Lewis en Ode, samen in de strijd tegen zwerfvuil. © foto Coghe
Redactie KW

Het milieubewustzijn en zorgen voor ons klimaat is de laatste tijd heel actueel. Ook Davy Van Campenhout (28) wil samen met zijn twee zoontjes zijn steentje bijdragen. “Ik woon bijna drie jaar in Koekelare en als ik met de fiets door het dorp rij, zie ik in de grachten heel wat afval liggen”, zegt Davy.

“Je kan wel piekeren dat het zo niet kan blijven. Toch is het maar door zelf in actie te schieten dat er effectief iets zal veranderen. Door actie te ondernemen, wil ik de mensen ook bewust maken dat er echt te veel afval langs de rondslingert.”

Elke zondag

Nu gaat Davy elke zondag met zijn zoontjes Ode (5) en Lewis (4) op pad. “Niet elke keer in dezelfde straat. Als we merken dat er op een bepaalde plek veel zwerfvuil ligt, gaan we naar daar. De eerste keren zijn we de twee bosjes in Koekelare gaan schoonmaken. En dat doen we allemaal te voet.”

Voor Ode en Lewis is zwerfvuil ruimen veel meer dan denken aan het milieu. “Voor hen is het net als vissen. De hengel is hun vislijn. Hiermee steken ze het afval in de zakken. Mijn zoontjes zijn ook zot van dieren, insecten en de natuur. Ze genieten hier dus echt van. Daarbovenop worden ze zich ook bewust van het probleem van sluikstorten.”

Aanbellen bij bewoners

Davy, Ode en Lewis vertrekken altijd met twee legen zakken. “Als we dan zwerfvuil zien liggen, stoppen we dat in de zak. We vinden veel bierblikjes, maar mijn zoontjes denken dat het colablikken zijn. Dat is soms best grappig. Als de zakken vol zijn, bellen we aan bij een huis en vragen we de bewoners of ze onze zakken willen aannemen.” Davy en zijn zoontjes vertellen de mensen dan dat ze door het ruimen van zwerfvuil willen meewerken aan een betere wereld. “En de mensen die ja zeggen, werken eigenlijk ook mee aan een betere wereld. We vragen ook telkens twee nieuwe zakken om weer op pad te kunnen. Na enkele uren liggen de straten er toch weer iets properder bij.”

Maar aanbellen bij de mensen lukt niet altijd. “Langs de Provinciebaan duurt het soms lang voor je een huis tegenkomt. Dan zetten we onze zakken gewoon langs de kant van de weg. Op het einde van de tocht komt mama ons dan halen en pikken we alle zakken op. Thuis sorteren we dan alles zelf.”

“Stoute mensen”

Wanneer Davy, Ode en Lewis over straat lopen, letten ze veel meer op het afval. “‘Kijk daar een papiertje en daar een blikje’, zeggen ze dan. Ik ben dan ook verplicht het op te rapen en in de vuilbak te gooien. Als ze afval zien liggen, zeggen ze ook vaak dat dat afkomstig is van stoute mensen. Ook tegen hun vriendjes zullen ze zeggen dat ze niets op de grond mogen gooien.” Davy, Ode en Lewis zijn nog niet van plan om te stoppen met hun acties. “Al hopen we dat we in de toekomst kunnen zeggen: ‘Hier lag vroeger nog veel zwerfvuil omdat mensen hun afval door hun autoraam gooiden.’ Als in iedere gemeente een tiental mensen actie onderneemt, zou dit een groot effect hebben. Al zou het nog beter zijn, dat mensen hun afval gewoon zelf in de vuilnisbak gooien.” (Tom Rutsaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier