Leerlingen Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge ontvangen Zuid-Afrikaanse gasten

Foto Johan Vanparys
Redactie KW

Voor de 21ste keer ontvingen leerlingen van het vijfde jaar secundair van Sint-Leo Hemelsdaele woensdagmorgen een groep leeftijdsgenoten uit een Zuid-Afrikaanse school.

Met negentien waren de leerlingen van de Hoërskool Waterkloof die in Brugge op bezoek kwamen. Het betreft een uitwisselingsproject, waarbij jaarlijks een groep Brugse jongeren in de lente naar Pretoria reist, waarna in het najaar het Zuid-Afrikaanse tegenbezoek volgt. In beide gevallen verblijven de leerlingen thuis bij hun medestudenten in de gaststad. Medestudenten, want het is de bedoeling dat zij ook een aantal lestijden samen delen.

Jeugdvriend

Het verhaal begon toen eind jaren zeventig de directeur van het Sint-Leo College een uitnodiging kreeg van een naar Zuid-Afrika uitgeweken jeugdvriend. De kinderen van de man in kwestie studeerden in Hoërskool Waterkloof in Pretoria. Misschien zou het leerrijk en prettig zijn, een uitwisseling te organiseren tussen de school van zijn kinderen en het college in Brugge?

In Sint-Leo zette toenmalig leerkracht Robert Creytens zijn schouders onder het project en in 1979 kwam het tot een eerste uitwisseling. Intussen is in het initiatief overgenomen door Carline Vanderschelden, die samen met enkele jonge collega’s van het huidige Sint-Leo Hemelsdaele de vlam brandende houdt.

Niet goedkoop

Om de niet echt goedkope reis naar Zuid-Afrika te financieren, organiseren de Brugse leerlingen een aantal sponsoractiviteiten. Al gaat een deel van de opbrengst van die campagne ook naar een tehuis voor aidswezen in Pretoria en een project rond straathoekwerking in Johannesburg.

Het programma hier in Brugge zit aardig vol, de Zuid-Afrikaanse gasten krijgen bij hun verblijf de gelegenheid om Brussel, Gent, Ieper, Amsterdam en Parijs aan te doen. Tijdens de reis naar Zuid-Afrika staat voor de Brugse leerlingen onder meer een trip naar Kaapstad op de agenda.

(PM-foto Johan Vanparys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier