Meer dan 50 deelnemers voor Belgisch Kampioenschap Risk in Brugge

Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In de hallen van het Belfort van Brugge vond zaterdag het Belgisch Kampioenschap Risk plaats. Vijfenvijftig liefhebbers van het populaire gezelschapsspel nemen het tegen elkaar op. “Volgend jaar willen we samen met Nederland het kampioenschap van de Lage Landen organiseren”, stelt organisator San Verrecas.

Het Belfort in Brugge is vandaag het decor voor het Belgisch kampioenschap Risk. Bij dit populaire bordspel draait alles om het veroveren van de wereld en het verdedigen van de eigen landsgrenzen. Simpel gesteld moet je een leger uitbouwen om de tegenstander mee aan te vallen. “Bij dit strategische spel gaat het erom je eigen opdracht te vervullen”, verduidelijkt organisator San Verrecas. Hij organiseert met enkele kompanen de allereerste editie van het Belgisch kampioenschap Risk en als Bruggeling koos hij dus de hallen van het historische Belfort als locatie. “Er hebben zich 55 mensen ingeschreven. Ik had er liever wel wat meer gezien maar het is ook nog maar een eerste editie natuurlijk. Al bij al ben ik wel tevreden; we kunnen nog groeien. Ik heb overigens reeds een optie op de zaal genomen om hier volgend jaar een tweede editie te kunnen organiseren. Zelf ben ik op mijn veertiende begonnen met Risk en sindsdien laat het spelletje me niet meer los.”

https://www.youtube.com/watch?v=R0WHe9gokAk

Extra spelregels

De deelnemers in het Belfort worden per vijf of zes aan tafel gezet. Enkel de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Voor de verliezers is er ook een verliezersronde en de winnaars daarvan kunnen dan aantreden in wat in het voetbalkampioenschap ‘de kleine finale’ wordt genoemd. “De winnaar van alle vier de rondes is de eerste Belgisch Kampioen Risk”, maakt San Verrecas duidelijk. “Een spel kan in principe uren en uren doorgaan maar we proberen dit te beperken door wat extra regels in te bouwen. Een spel mag eigenlijk niet veel langer dan twee à drie uur duren. Als organisator kan ik een signaal geven wanneer het spel moet afgelopen zijn en dan wordt de balans van het spel opgemaakt zodat er een winnaar kan aangeduid worden. Ik geef nog graag mee dat we eraan denken om volgend jaar samen met Nederland het Kampioenschap van de Lage Landen te organiseren. ”

Meer dan 50 deelnemers voor Belgisch Kampioenschap Risk in Brugge

Een van de deelnemers in het Belfort is de Bruggeling Anthony Houwaert, een zoon van voormalige Club Brugge-trainer Henk Houwaert. Hij is behoorlijk goed aan het scoren tijdens ons bezoekje aan het Belfort en is zelfs al zeker van een plaatsje in de finale. “Het is echt een heel boeiend spel”, zegt Anthony. “Ik hou wel van die spelletjes waarbij strategie en tactiek belangrijk zijn. Zo speel ik ook graag het spel Kolonisten van Kathan. Je mag Risk eigenlijk gerust een veroveringsspel noemen. En natuurlijk moet je goed kunnen inschatten welke zet de tegenstander zal doen. Dat vergt wat doorzicht en ervaring in het spel natuurlijk. Ik speel het ook vaak met vrienden samen op de playstation. En natuurlijk kan het ook online gespeeld worden.”

Mannenzaak

Opmerkelijk is wel dat Risk vooral een mannenzaak blijkt te zijn. We treffen slechts één vrouw aan in het gezelschap en ze komt dan nog eens helemaal uit het Nederlandse Zoetermeer, nabij Den Haag, afgezakt naar Brugge. “Ik ben hier samen met enkele jongens die in Groningen een eigen Risk-clubje hebben. Zij wisten van dit kampioenschap en vroegen me of ik niet wilde meegaan”,zegt Marieke Mohaboe. “Wij zijn hier al van gisteren en maken er dus een mooie uitstap van. Brugge is echt wel een leuke stad. We zijn zelfs al gaan dansen in de uitgaansbuurt! Maar natuurlijk zijn we hier in de eerste plaats om Risk te spelen samen met nog een pak andere mensen die gefascineerd zijn door dit spelletje. Ik speel het zelf nog maar zo’n anderhalf jaar maar ben er echt door gebeten. Leuk aan Risk is dat strategie heel belangrijk is maar dat er tegelijk toch ook nog een geluksfactor in aanwezig is. Het blijkt dus belangrijk hoe de dobbelstenen rollen. Intussen ben ik hier al uitgeschakeld maar het was zeker een toffe ervaring”, besluit Marieke.

Meer dan 50 deelnemers voor Belgisch Kampioenschap Risk in Brugge

Het kampioenschap gaat intussen nog een tijdje door in het Belfort. Omstreeks 21 uur zou de winnaar en dus de Belgisch kampioen er bekend moeten zijn. En voor alle duidelijkheid: buitenlanders, zoals Nederlanders, mogen dus wel deelnemen aan het kampioenschap maar ze kunnen geen eindwinnaar worden. Hun plaatsje zouden ze in dat geval moeten afstaan aan een Belg…

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier