Meeste tellers in Oostende tijdens de Grote Schelpenteldag

Celie Lescroart (20) en Mathias Quaegebeur (21) ondersteunen de mensen in hun zoektocht naar schelpen. © JRO
Redactie KW

Weer of geen weer, langs de hele kustlijn hebben mensen zaterdag schelpen geteld. Ook op het strand van Oostende hield de harde wind niemand tegen om schelpen te zoeken. Na de middag zat het aantal tellers al op 50. In totaal werden al 3.500 schelpen binnengebracht in de telpost van Oostende.

In totaal zijn er langs de hele kust tien infostanden te vinden. Aan die infostanden wordt alle informatie gegeven omtrent de Schelpenteldag. Alle tellers krijgen een infoboekje mee, waar alle meest voorkomende schelpen van onze Belgische kust in staan.

“We proberen de mensen een methode te tonen om de schelpen te zoeken. Het strand is immens groot en de hoeveelheid schelpen in de vloedlijn is enorm”, vertellen Celie Lescroart (20) en Mathias Quaegebeur (21). “Ik doe mijn stage bij het VLIZ en besloot samen met Mathias om ons als vrijwilliger op te geven om de mensen te ondersteunen die schelpen komen zoeken. We helpen de mensen verdelen en we maken ze wegwijs in de schelpenwereld.”

Speciale schelpen

Op het strand treffen we Jan Vermaut (40) en zijn dochter Jana (6) uit Oostende aan. “Jana heeft net een Oesterschelpje gevonden”, vertelt Jan. “Daarnaast vonden we ook een Sint-Jacobsschelp, mosselschelpen en Amerikaanse messen.” Jana toont trots een speciale schelp die ze vond. “Ik weet niet welke schelp het precies is, maar ik vind hem speciaal”, zegt ze. “Er is wel wat veel wind, maar toch vind ik het leuk. In de zomer gaan we ook naar het strand als we op vakantie zijn, en dan zoek ik ook schelpen. Maar hier liggen er wel erg veel.”

Dit gezin uit Antwerpen komt speciaal naar Oostende om schelpen te zoeken.
Dit gezin uit Antwerpen komt speciaal naar Oostende om schelpen te zoeken.© JRO

Sarah Devos (38) en Sven Van Herck (40) en hun twee kinderen Anna (7) en Rosie (5) komen speciaal uit Antwerpen om schelpen te zoeken op het strand. “Uiteraard doen we dat in kader van de Grote Schelpenteldag”, duidt Sarah. “Maar ik heb er ook nog een andere reden voor. Ik ben bezig aan een zeeboek. Daarin staat alles wat je kan vinden in de Noordzee aan de Belgische en de Nederlandse kust. Twee jaar geleden maakte ik al eens een bosboek. Maar hier is het net iets leuker.”

Wim Dutoit (56) uit Tielt is op zoek naar alles wat met fossielen te maken heeft. “Ik ben eigenlijk fossiele haaientanden aan het verzamelen. Dat doet ik al sinds mijn achttiende”, vertelt Wim. “Ze zijn vooral te vinden voor de kust van Zeebrugge, maar ook hier komen ze wel voor. De tanden van haaien zijn het best bewaarde lichaamsdeel van de dieren. De fossielen die ik vond zijn zeker miljoenen jaren oud. Het beenbot verdwijnt, maar de tanden zelf, die zijn onverwoestbaar. Maar terwijl ik op zoek ben naar die haaientanden zoek ik natuurlijk ook mee achter schelpen.”

Schelpen sorteren

Francis Kerckhof is marine-bioloog en lid van de strandwerkgroep. Hij staat de mensen bij in het telpunt in Oostende. “Alle schelpen worden hier volgens soort gesorteerd“, zegt hij. “We tellen volgens een bepaald systeem, geen enkele schelp wordt overgeslagen. Daarna gaan we ze inbrengen. Aan de westkust vind je veel Amerikaanse messen, maar in Oostende zijn er vooral veel ‘nonnetjes’ te vinden. Dat zijn gestreepte schelpen die verschillende kleuren kunnen bevatten. Die ‘strepen’ zijn eigenlijk voortplantingsringen. Eens per zomer planten schelpen zich voort. Per zomer komt er dus een ring bij. Op die manier kan de leeftijd van de schelp bepaald worden. De meest voorkomende ‘nonnetjes’ zijn zeven of acht jaar oud. Wat er met alle schelpen gebeurd na de schelpenteldag? Die brengen we gewoon terug naar het strand.”

Volgens de vrijwilligers van VLIZ was Oostende de drukste post. “Dat zagen we al aan de inschrijvingen. Mensen konden zich vooraf inschrijven. In Oostende werden zo’n 100 mensen vooraf ingeschreven, terwijl het aantal bij de andere posten langs de kust bleef steken om ongeveer 50. Om 16u was de Grote Schelpenteldag voorbij en om 17u werd er geëvalueerd. Inmiddels weten we hoeveel schelpen er precies werden binnengebracht en hoeveel tellers we dit jaar mochten verwelkomen. Langs de hele kustlijn werden 800 deelnemers geteld, goed voor zo’n 50.000 getelde en geïdentificeerde schelpen. Of we speciale soorten vonden, dat weten we pas dinsdag”, geeft Jan Seys van het VLIZ nog mee.

De Grote Schelpenteldag is een initiatief van EOS, Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Natuurpunt, Kusterfgoed, de Strandwerkgroep en de provincie West-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/watch?v=khWcZRSBZyw
https://www.youtube.com/watch?v=WnCM62uAcFE

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier