Mesen verzet zich tegen komst van bordeel

Aan de gevel is niets meer te merken van het vroeger café Den Yzer. (foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Wordt het vroegere café Den Yzer een bordeel? De borden met ‘Club Prive Le 30’ aan de ramen doen vermoeden van wel. Het Mesense stadsbestuur probeert er echter een stokje voor te steken door een speciaal politiereglement goed te keuren dat bordelen en seksclubs in het centrum van het kleinste stadje van het land verbiedt.

Het is al enkele weken dat de toekomstige bestemming van het vroegere café Den Yzer op de Markt van Mesen over de tongen gaat bij de Mesenaars. Op de ramen van het leegstaande pand hangen affiches met daarop ‘Club Privé Le 30’. Ook boven de deur en aan de gevel kondigen borden de komst van ‘Le 30’ aan. De geruchtenmolen draaide op volle toeren: zou er een bordeel of seksclub komen in het centrum van het kleinste stadje van België? Volgens burgemeester Sandy Evrard was dat alvast de bedoeling. “We kregen effectief een aanvraag voor een privéclub“, zegt burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Meer uitleg kan ik er niet over geven, behalve dat we ons ertegen verzet hebben.”

Dat blijkt inderdaad uit een politiereglement dat tijdens de gemeenteraad van 20 februari in geheime zitting werd goedgekeurd en terug te vinden is op de website van de stad Mesen: politiereglement op bordelen. Het document werd met hoogdringendheid nog toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad.

Verbod

Artikel 2 van het politiereglement stipuleert dat “op het grondgebied van de stad Mesen, meer bepaald op de Markt van Mesen en in een perimeter van een kilometer vertrekkend vanaf het centrum van de Markt geldt er een verbod voor het oprichten, openen, openhouden of in stand houden van elk bordeel, elke sexclub of sexboerderij (sic), elk ontuchthuis of privé-club, en eender welkdanige sexinrichting (sic).” Buiten de perimeter geldt de voorwaarde dat er een exploitatievergunning afgeleverd moet worden door de burgemeester en er voorafgaand een administratief onderzoek moet plaatsvinden.

Aangezien het gaat om een gemeentelijk reglement kunnen er enkel gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes) opgelegd worden. Die bedragen maximaal 175 euro of 350 euro, naargelang de overtreder minderjarig of meerderjarig is.

Als overweging voor het politiereglement wordt geargumenteerd dat Mesen en zijn centrum de laatste jaren een metamorfose hebben ondergaan door de opwaardering van de toeristische attractiviteit van de stad. “De heraanleg van de Markt kan niet gecombineerd worden met de vestiging van instellingen zoals in de titel van dit besluit gedefinieerd… Bovendien komt het de stad toe te zorgen voor de openbare moraliteit en rust en te voorkomen dat het plots opduiken van de vermelde instellingen zou zorgen voor een schokgolf ter plaatse.”

Dodo La Saumure

Het verzet van de stad tegen de komst van ‘Club Privé Le 30’ is alvast begrijpelijk want naar verluidt zou het initiatief voor de ‘privé-club’ komen van Dominique Alderweireld, bijgenaamd Dodo La Saumure ofwel Dodo De Pekel. De Fransman werd in 2012 wereldnieuws omdat hij meisjes geleverd zou hebben voor seksfeestjes voor Dominique Strauss-Kahn, de voormalige topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Iets wat hij altijd ontkend heeft en waarvoor hij uiteindelijk vrijgesproken is. Hij baatte verschillende bordelen uit in de omgeving van Kortrijk en de Frans-Belgische grens. In 2017 werd hij nog opgepakt voor onder meer mensenhandel, witwassen en sociale fraude. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier