Na familie Saelens gaat ook parket in beroep in zaak van Kasteelmoord

André Gyselbrecht (67) werd tot 27 jaar cel veroordeeld. © BELGA
Redactie KW

In de zaak van de Kasteelmoord heeft André Gyselbrecht (67) beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot 27 jaar gevangenisstraf. De verdediging legt zich neer bij de schadevergoedingen aan de familie van Stijn Saelens, want op burgerlijk gebied wordt geen beroep aangetekend. Ook de familie Saelens gaat in beroep, net als het parket.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht kwam onmiddellijk in het vizier als de opdrachtgever voor de moord. Gyselbrecht had immers een klacht wegens incest neergelegd tegen Saelens. Ook Saelens’ plannen om naar Australië te verhuizen waren voor de huisarts uit Ruiselede een doorn in het oog.

Jarenlang hield André Gyselbrecht vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon een lesje te leren. Tijdens het proces legde hij uiteindelijk toch bekentenissen af. Gyselbrecht verklaarde dat hij geen andere uitweg meer zag.

Geschrokken van de strengheid

André Gyselbrecht werd op woensdag 18 april tot 27 jaar cel veroordeeld. Zijn advocaat Johan Platteau adviseerde hem onmiddellijk om beroep aan te tekenen tegen dat vonnis. “Die situatie was verschrikkelijk, hij wilde dat het stopte. Die situatie moest veel meer doorwegen in de strafmaat. Ik ben geschrokken van de strengheid”, reageerde meester Platteau toen.

Zijn andere advocaat Filip D’Hont heeft woensdagnamiddag effectief beroep aangetekend op de griffie. De verdediging gaat enkel in beroep op strafgebied, maar legt zich neer bij de beslissing op burgerlijk gebied. De ouders van Stijn Saelens kregen elk een schadevergoeding van 35.000 euro toegewezen. Aan de twee broers en de twee zussen van het slachtoffer moeten de beklaagden een schadevergoeding van elk 20.000 euro betalen.

Proces binnen enkele maanden van start

Ook Evert de Clercq ging al in beroep tegen zijn veroordeling en ook de familie Saelens gaat in beroep. “Om een stem te hebben in het debat“, klinkt het. Donderdag tekende ook het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, beroep aan tegen de straffen van de vier veroordeelden. Op het proces vorderden procureurs Céline D’havé en Fien Maddens voor alle beklaagden strenge gevangenisstraffen.

Voor opdrachtgever André Gyselbrecht werd 30 jaar cel geëist. Voor Serry, de Clercq en Larmit werd respectievelijk 26, 28 en 24 jaar cel gevraagd. Bovendien vorderde het OM voor alle beklaagden 15 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank.

Door de beslissing van het parket moeten alle beklaagden dus voor het hof van beroep verschijnen. Het proces gaat wellicht binnen enkele maanden van start.

(Belga)